Že štirinajstič obrali žlahtni pridelek 

Leta 2006 je mariborska občina občini Turnišče podarila cepič najstarejše vinske trte na svetu. Turniški vinogradniki so trto posadili ob občinski stavbi v Turnišču in jo vse od takrat skrbno negujejo.

Običajno trgatev opravijo v začetku oktobra, letos pa je Vinogradniško sadjarsko društvo Turnišče zaradi slabega vremena in posledično gnitja grozdja trgatev opravilo minuli konec tedna. Grozde sta potrgala predsednik Vinogradniško sadjarskega društva Turnišče Franc Bogar in gospodar in skrbnik vinske trte Alojz Raj. Po besedah slednjega so letos trto žametne črnine sedemkrat škropili proti različnim boleznim.

Nabrali so 50 grozdov, tehtnica pa je pokazala na 33 kg pridelka. Predsednik društva je po trgatvi nameril 70 Oe sladkorne stopnje. Pobrano grozdje so razdelili med člane društva in ostale vaščane ter se poveselili ob domačih dobrotah.

Letošnja društvena trgatev potomke mariborske trte je bila že štirinajsta po vrsti. V društvu in v občini so na trto nadvse ponosni, društvo vodi celo matično knjigo o vsakoletni trgatvi. Čez leto se ob njej ustavljajo turisti in izletniki, vsakoletna trgatev pa je prijeten družabni dogodek za vse “”Varašance”.

M.Z.