Niso se premaknili z mrtve točke

V sredo so predstavniki Sindikata kmetov Slovenije ponovno sedli za pogajalsko mizo z vladno pogajalsko skupino. Kmetje od svojih zahtev, ki so povezane s preživetjem slovenskega kmetijstva in prehransko samooskrbo celotne države, ne odstopajo.

Odločno nasprotujejo politiki aktualne vlade Roberta Goloba na področju kmetijstva in ne odstopajo od zahteve za takojšen umik Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Le ta namreč daje tečajnikom iz nevladnih organizacij pooblastila nad pooblastili veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev.

Pogajanja so bila po besedah predstavnikov sindikata intenzivna, vendar pa bi težko rekli, da so se premaknili iz mrtve točke. Na podlagi izkušenj obljubam ministrice Irene Šinko in predsednika vlade Roberta Goloba ne verjamejo več. Do sedaj s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano niso prejeli še nobenih pisnih predlogov ali zagotovil.

Pogajanja naj bi se nadaljevala prihodnji teden, predsednik sindikata Anton Medved pa opozarja, da na pogajanja v nedogled ne pristajajo. V kolikor v naslednjem krogu ne bo uspeha, se bodo predstavniki sindikata sestali in sprejeli nadaljnje, po vsej verjetnosti ostrejše ukrepe zoper nesmiselne in za slovensko kmetijstvo škodljive zakone, ki ji na podlagi vladnega predloga sprejema koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Pritisk na kmeta, razvrednotenje tradicionalne družine v povezavi s poveličevanjem komunističnega režima je po mnenju političnih analitikov in nekaterih zgodovinarjev del širšega načrta za spremembo svetovnega družbenega reda.

M.Z.