Koga moti veliko število protestnikov?

Na socialnih omrežjih je bilo moč zaslediti številne komentarje na Ruparjevo izjavo, v katero se je obregnila tako predsednica države Nataša Pirc Musar, kakor tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je celo odpovedala predviden sestanek z Ruparjem.

Zasledili pa smo tudi izjave v podporo Ruparju. Luka Gojkošek je takole zapisal:

“Nedopustna” izjava Pavla Ruparja se nanaša na Biserko Marolt Meden, prvo osebo pri uzakonjanju evtanazije v Sloveniji. Ampak vsebina te izjave vsekakor drži vodo. Hitler je bil eden redkih vladarjev, ki je v obnemoglem delu družbe videl Ahilovo peto razvoja. Uzakonjanje evtanazije je nehuman pristop in v nobenem pogledu ni rešitev za stiske ljudi, ki izgubijo smisel življenja. Kdor je naklonjen evtanaziji starostnikov, naj bo enakovredno naklonjen tudi samomorom mladostnikov, kajti če je smrt rešitev za osebno stisko, potem je v naši družbi med mladimi ogromno rešitve potrebnih. Mladih pa ne damo, boste rekli? No, potem pa zagovorniki selektivnih ubojev že enkrat spreglejte, da je vaše vrednotenje človeškega življenja podobno izprijeno, kot je bilo Hitlerjevo.

Pravnik in odvetnik Radovan Cerjak se je danes odzval z zapisom, vrednim branja.

“Naučil sem, da nikoli ni najbolje reagirati na prvo žogo, zato ta svoj zapis delim danes. Včeraj na shodu upokojencev gospod Pavel Rupar v svojem ognjevitem govoru pove, da naj predsednica države “odstrani” iz svojega kabineta Biserko Meden Marolt, gospo ki se najbolj zavzema za sprejetje zakona o legalni evtanaziji. Takoj nato je sledil pogrom nanj. Predsednica republike, Nataša Pirc Musar, pravnica in ženska, gromovito napade Ruparja in javno podpre Medenovo. Iz portala 24.ur med drugim izhaja, da gre pri Ruparjevih besedah za sovražni govor in, da je Pirc -Musarjeva Medenovo označila za žensko, ki premika meje pri človekovih pravicah. Evtanazija- legalni umor človeka, je torej človekova pravica! Česa tako butastega, še živ dan nisem slišal. Da pa to izjavi predsednica RS, pa je še bolj žalostno. Pove, da to funkcijo opravlja gospa,ki je očitno brez vsake človeške empatije. Gospa, ki sploh ne razume svetosti življenja, ki je v naši ustavi definirano v 17. členu, gospa, ki razen šuma denarja, očitno ne razume nič! Žalostno, da taka gospa govori o človekovih pravicah, pa saj sploh ne ve kaj so človekove pravice!

Nikoli ne bom podprl zakona, kot ga zagovarja Medenova, saj je to legalni umor človeka. Tak zakon je samo začetek in bo pripeljal do tega, da bomo po sprejemu takega zakona kmalu dobili zakonodajo, po kateri bodo svojci nekoga dobili pravico odločiti o življenju drugega. To pa je zavržno. Upam, da je v tej Sloveniji vendarle še trohica pameti pri ljudeh, da se to nikoli ne bo zgodilo. Naj zmaga življenje!”

Mnenja glede spornega zakona so torej deljena, a predsednica Nataša Pirc Musar je ob izvolitvi dejala, da bo predsednica vseh Slovencev. Politično in ideološko neobremenjen državljan bi pričakoval izjavo v spravljivem tonu in klic k pogovoru, česar pa očitno pri aktualni predsednici države ni gre pričakovati. Pirc Musarjeva se v marsičem razlikuje od bivšega predsednika Pahorja in vse bolj spominja na Danila Türka, ki jo je v ob njeni kandidaturi tudi med prvimi podprl.

Ob koncu mandata bodo volivke in volivci ocenili njeno delo in po mnenju vse več političnih analitikov je Pirc Musarjeva vse bližje zaključku predsedovanja z enim mandatom. Z Danilom Türkom in Milanom Kučanom pa jo povezuje še ena skupna stvar. “Najprej diskreditacija, potem likvidacija,” je nekoč dejal Milan Kučan. Je pogrom nad Pavlom Ruparjem del določenega scenarija ali le klic v sili, ker dogajanje uhaja izpod nadzora?

M.Z.