Določeno je območje z omejitvami

Direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Branko Podpečan je danes podrobneje predstavil primer potrjene visoko patogene ptičje gripe pri perutnini (HPAI) na Gorenjskem ter ukrepe za preprečitev širjenja te bolezni. Izpostavil je nujnost doslednega upoštevanja preventivnih ukrepov s strani rejcev.

Pretekli petek, 24. 2. 2023, je bil na podlagi kliničnih znakov in pozitivnega izvida laboratorijskih preiskav potrjen primer HPAI na območju občine Cerklje na Gorenjskem – v naselju Zalog pri Cerkljah pri registriranem rejcu z okoli 1000 nesnicami v prosti reji, ki opravlja gospodarsko dejavnost. Gre za prvi letošnji potrjen izbruh HPAI podtipa H5N1 pri perutnini. Državno središče za nadzor bolezni (DSNB) je zaradi pojava bolezni pri perutnini določilo območje z omejitvami (zaščitno in ogroženo območje) ter ukrepe, ki se izvajajo na tem območju.

V reji so bili takoj odrejeni nujni ukrepi za preprečitev širjenja bolezni z okuženega obrata: zapora obrata, prepoved premikov perutnine z in na gospodarstvo, prepoved dajanja proizvodov (jajc) v promet. Poginule in usmrčene kokoši so bile skupaj z jajci odpeljane na neškodljivo uničenje, opravljeno je bilo čiščenje in razkuževanje objektov ter opreme in pribora. Poleg tega je DSNB sprejel zaščitne ukrepe za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v reje perutnine za celotno območje Slovenije.

Uradni veterinarji so opravili preglede rej v zaščitnem območju s polmerom treh kilometrov okrog okužene reje, na ogroženem območju s polmerom desetih kilometrov okrog žarišča pregledi rej še potekajo. »Po prvih opravljenih pregledih rej v trikilometrskem pasu in delu pregledov rej v desetkilometerskem pasu ni bilo ugotovljenih novih sumov bolezni«, je povedal dr. Branko Podpečan. Rejcu bo v skladu s predpisi povrnjena škoda, ki je nastala zaradi izvajanja predpisanih ukrepov.

Jajca se na območju z omejitvami za lastne potrebe lahko uporabljajo. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) bo sprotno obveščala o razvoju situacije in potrebnih ukrepih. »Vse rejce pa prosimo, da striktno upoštevajo zaščitne ukrepe. Uradni veterinarji bodo izvajanje ukrepov začeli preverjati, zato je naše opozorilo potrebno jemati resno«, je še dejal Podpečan. Vsako novo žarišče namreč še dodatno poveča gospodarsko škodo. Predpisana kazen za neupoštevanje ukrepov pa je 125 evrov.

Sicer obstaja zelo majhna verjetnost prenosa bolezni na človeka, patogenost virusa H5N1 za ljudi pa mora oceniti Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Najznačilnejši znaki bolezni so: ravnodušnost, zmanjšana poraba krme in vode, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje in izcedek iz nosnic ter edem podkožja. Opazen je močan padec nesnosti. Iztrebki so tekoči in zeleno ali belo obarvani. Koža na področju glave in nog je cianozna. Pojavijo se tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

M.Z.