Vlada čaka, da bodo metje v kratkem morali na polja in časa za ukvarjanje s politiko ne bodo več imeli 

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je včeraj udeležila okrogle mize v okviru dogodka Zdravje v naših, v nadaljevanju obiska v Prekmurju pa se je srečala še z vodstvom Pomurske gospodarske zbornice ter se seznanila z uspešnimi primeri trajnostnega kmetovanja na ekološki kmetiji.

Na okrogli mizi z naslovom Povezovanje pridelave in politike: skupne rešitve za kmetijske izzive so udeleženci razpravljali o ključnih izzivih in priložnostih evropskega kmetijstva, a posebno pozornost namenili v glavnem konstruktivnemu dialogu z deležniki v kmetijstvu, o konkretnih primerih pa, kot vedno, v bodoče.

Ministrica je v nagovoru udeležencem natresla nekaj puhlic, kot so velik pomen kmetijstva za prehrano ljudi in obdelanost podeželja, vsi skupaj se moramo potruditi, napake moramo prepoznati, mladi so prihodnost kmetijstva in podobno ter vse skupaj opredelila kot izziv, s katerim se bo kot ministrica spoprijemala v mandatu. Očitno se ministrica ne zaveda, da v tem mandatu ne bo dosegla ničesar več, ker se je njen mandat šele začel, mandat vlade pa je na polovici, ko bi morali biti konkretni rezultati dela že vidni.

Na srečanju z vodstvom Pomurske gospodarske zbornice in vodstvom Območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Murska Sobota se je seznanila z dejavnostmi zbornice in razvojnimi načrti za regijo, med katere spada na področju kmetijstva tudi namakanje. Sogovorniki so se strinjali, da je treba usmeriti večjo pozornost v celotni proces izgradnje namakalnih sistemov, administrativne poenostavitve in krepitev interesa za postavitev ustrezne infrastrukture, a konkretnih rešitev razen enega primera javno-zasebnega partnerstva ni bilo dorečenih.

Ministrica si je ogledala še delo na družinski kmetiji Cigüt iz Noršinec, ki je ena izmed največjih in najsodobnejših kmetij z osnovno dejavnostjo pitanja govedi visoke kakovosti in pridelave poljščin ter proizvodni obrat ekološke kmetije Vila Natura v Murski Soboti, ki upravlja 70 ha njivskih površin, na katerih sejejo izključno ekološka žita in oljnice.

Kmetija Cigüt iz Noršinec (foto: gov.si)

Dejstvo je, da je področje kmetijstva zaradi menjave ministrov že dve leti v mrtvem teku, ministrica Čalušićeva pa šele napoveduje, da bo zavihala rokave in zaščitila interese kmetov. Ali se spreneveda, ali pa ni sposobna ugotoviti niti tega, da je prejšnja ministrica “odletela” ravno zaradi sodelovanja s kmeti. Le-ti bodo v kratkem morali začeti z intenzivnim delom na kmetijah in poljih, ko za obiske ministrice ne bo več časa. Torej bo še naprej vse po starem.

M.Z.