Zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta je bilo namenjeno predvsem ruski agresiji na Ukrajino. Poslanci so obravnavali vojne razmere v Ukrajini, odziv EU na begunsko krizo, o morebitnem zaostrovanju sankcij zoper Rusijo, o čemer odloča tudi izredni vrh Sveta Evrope v Versaillesu. 
dr. Milan Zver, evropski poslanec (vir: ELS)

Evropska unija se je ob ruskem napadu na Ukrajino politično poenotila. Prvi evropski ukrepi so bili sprejeti dokaj enotno. Spremenilo pa se je splošno razmišljanje v smeri, da bo tudi Evropa prisiljena uporabiti vojaško moč.

Prvič je bila soglasno sprejeta začasna direktiva o zaščiti ukrajinskih beguncev, kar omogoča TAKOJŠNJO in učinkovito zaščito. V okviru sankcij bi po mnenju dr. Zvera bilo potrebno uvesti popoln embargo na uvoz ruskega plina, nafte in premoga. Evropa ima zaenkrat dovolj zalog in bi z embargom zelo učinkovito vplivala na Putina. Evropa Rusiji dnevno plačuje okoli 600-800 milijonov evrov za plin in nafto, Putin pa s tem denarjem financira agresijo na Ukrajino.

Predlog Janeza Janše za čimprejšnji sprejem Ukrajine v EU je posledično vplival na razmišljanje v smeri skupne pomoči Ukrajini na področju oborožitve.

vir: EPP

Evropska komisija pa je Poljsko kaznovala zaradi  odločitve sodišča EU. Večina evropskih poslancev je z resolucijo pozdravila nedavno odločitev sodišča EU, ki je zoper uredbo o proračunskem pogojevanju, zavrnilo tožbi Madžarske in Poljske. Poudarili so, da je napočil čas, da Komisija poskrbi za izpolnitev dolžnosti varuhinje pogodb EU in se po njihovih besedah odzove na “nenehne kršitve načel pravne države v nekaterih državah članicah EU, ki ogrožajo finančne interese EU”. Od 478 poslancev je 155 glasovalo proti, 29 pa se jih je vzdržalo.

Milan Zver in Romana Tomc sta bila edina slovenska evropska poslanca, ki resolucije nista podprla.

Zver je glasoval proti, Tomčeva pa se je vzdržala. “Namesto, da bi Poljski priskočila na pomoč, je večina poslancev v Evropskem parlamentu zahtevala takojšnjo uveljavitev ekonomskih sankcij zoper Poljsko, ki je v dveh tednih sprejela več kot 1,4 milijona beguncev iz Ukrajine.” Po mnenju dr. Zvera bi bilo glasovanje o uvedbi sankcij bilo modro preložiti na čas po okrevanju zaradi epidemije in končanju vojne v Ukrajini. Poljska trenutno nesebično pomaga ukrajinskim beguncem, ki jih načelno podpira vsa Evropa, obenem pa je s strani iste Evrope sankcionirana.

C. U.