Pomagajmo svojim pasjim kosmatincem, da bodo praznični dnevi za njih kar najmanj stresni!

Vir:Pixabay

Veseli december, še posebej v zadnjih dneh in ob vstopu v novo leto, prinaša s seboj drugačni vsakdan. Nakupovanje, okraševanje, osvetljevanje božičnih dreves ipd. Vse te aktivnosti še kako prepoznajo pasji kosmatinci in jih začnejo povezovati glede na izkušnje (pozitivne ali negativne), če slednje že imajo. Dneve ki prihajajo, lahko pes poveže s pretiranim hrupom, preglasnimi poki ali zvoki izstreljenih raket. Lahko bo popolnoma miren, lahko bo rahlo nemiren, lahko pa pokaže mnogo stresnih znakov v obliki cviljenja, sopenja, tresenja ali celo grizenja določenih predmetov ali bruhanja.

Psa brez izkušenj priporočljivo navaditi na dogodke, ki bodo del njegovega vsakoletnega življenja!

Če imamo pri hiši psa, ki se s tovrstnim dogodkom še ni seznanil, je čas, da ga na dogodke, ki ga bodo spremljali skozi njegovo življenje navadimo. To naredimo tako, da se s psom igramo na večji oddaljenosti od dogodka, kjer prihaja do pokov petard in izstrelitev raket. Ob naši ravnodušnosti in odvijanju zanimive igre (za katero vemo, da pes z nami najbolj uživa), kot je igra s plenom (vlečenje zanj zanimive igrače) ali krožna igra (metanje predmeta, ki ga prinaša), se bo pes navadil na ta značilen hrup. V kolikor opazimo, da se pes do hrupa oz. svetlobe izstreljenih raket ne obnaša ravnodušno ali se celo začne obnašati negotovo, ostanemo mirni in nekoliko razdaljo za igro povečamo. Gradimo potreben odnos, psu pa s pomočjo ravnodušnosti kot vodja krdela “dopovedujemo”, da so poki in nekoliko drugačni decemberski dnevi le del njegovega življenja. Ključno je, da ga v primeru, da postaja nekoliko negotov ne umirjamo s pomiritvenimi toni, saj bi slednje razumel popolnoma narobe. Priporočljivo je, da smo vedno pripravljeni negotovost prepoznati in jo z zanimivo in inovativno igro (pobeg od psa, kotaljenje s psom, igra s psom, ki je izredno stabilen tudi v takšnem hrupnem okolju…) “preobrniti” v prid vzpostavitve povezanosti in mirnosti psa. Zapomnimo si: Le pohvala z umirjenim tonom (kot to vedno storimo, ko pes naredi nekaj, kar od njega želimo) v trenutku, ko je pes “stabilen” (ko je ob hrupu, zvokih in povečani svetlobi, ki ga povzročajo petarde in rakete pomirjen) prinaša odlične rezultate. Pohvala, ko je pes nemiren oz. negotov, psa “pelje” v nadaljnje težave, ki se bodo le poglabljale!

Pes že ima težave, ob prihodu “hrupnih” dni se slini, bruha…!

Pes, ki že ima težave, je v času pokov…pod stresom različne stopnje. Veterinarji bodo vedeli povedati, da imajo povečano stopnjo adrenalina in kortizola, imajo pospešen utrip in pohitreno dihajo. Kosmatinec, ki je v takšnem stanju dlje časa, bo lahko pogrizoval predmete, bruhal, se intenzivno slinil, opravil potrebo na mestih, kjer jih sicer nikoli ne bi ipd. Če bi bilo takšnih dni več, bi psa lahko celo privedli do resnih obolenj.

Priporočila za odpravo težav so vaje, opisane za pse, ki še slabih izkušenj oz. negotovosti ne kažejo. Seveda pa moramo s takšnimi psi, vaditi in se sprehajati na precej večjih razdaljah in s pomočjo povodca, da preprečimo pobeg iz strahu. Priporočljivo je, da v tem času začnemo z dajanjem različnih prehranskih dodatkov, ki pomirjajo in ublažijo njegovo živčnost. Za te dodatke se je potrebno posvetovati z veterinarjem, priporočljivi pa so pripravki na naravni osnovi. V kolikor so težave večje, pa veterinarji radi priporočijo tudi kakšno pomirjevalo.

Danes se mnogi poslužujejo tudi t.i. TTouch metode, s katero psa masirajo (pasji strokovnjaki pri prevzgoji uporabljajo krožne gibe na ušesu, na dlesni, pa tudi na blazinicah, trebuhu…) in ga “pripeljejo” v umiritev. Pozor: z mirnim tonom (recimo priden si), ga hvalimo šele, ko je v “želenem stanju”, torej popolnoma miren.

B.P.