Ana Marwan je dobila nagrado Ingeborg Bachmann

Slovenski pisateljici Ani Marwan, sicer rojeni v Murski Soboti, so na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu podelili nagrado Ingeborg Bachmann. Mednarodno žirijo je prepričala z literarnim delom Wechselkröte.

Na 46. dnevih literature v nemškem jeziku v Celovcu se je Marwanova predstavila na podlagi vabila avstrijskega literarnega kritika Klausa Kastbergerja. Za nagrado se je potegovalo štirinajst avtorjev, ki so se pred žirijo in občinstvom predstavili  z branjem odlomkov svojih še neobjavljenih del. Izvirna besedila so morala biti v nemščini.

Ana Marwan se je leta 1980 rodila v Murski Soboti. Po študiju primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je leta 2005 preselila na Dunaj, kjer je leta 2008 prejela literarno nagrado Schreiben zwischen den kulturen. Leta 2019 je pri avstrijski založbi Otto Müller izšel njen knjižni prvenec v nemščini Der Kreis des Weberknechts, lani je sledil roman Zabubljena v slovenskem jeziku. Od leta 2018 živi in dela v avstrijskem kraju Wolfsthal med Bratislavo in Dunajem.

Ana Marwan je pred kratkim prejela tudi nagrado Društva slovenskih literarnih kritikov kritiško sito, ki je njenemu romanu Zabubljena prisodilo oceno najboljšega literarnega dela leta 2021.

M. Z.