Nagrada strokovne komisije občini Lendava 

Občina Lendava je včeraj v Portorožu prejela glavno energetsko nagrado časnika Finance v kategoriji Energetsko učinkovit projekt po izboru komisije. Dobitnike nagrad so razglasili sinoči na tradicionalni, letos že 25. konferenci Dnevi energetikov, ki v središče postavila energetsko krizo ter njene izzive in priložnosti.

“Nagrajenec po izboru strokovne žirije je občina Lendava za sistem ogrevanja v spomeniško zaščiteni vili, v kateri je knjižnica. Stavbo so najprej priključili na geotermalni sistem daljinskega ogrevanja, potem pa so vgradili dva tisočlitrska jeklena zalogovnika, polnjena s parafinskim materialom. Zalogovnik uporabljajo v času, ko objekti, ki so priključeni na toplovod pred knjižnico, odvzemajo največ toplote, kar je predvsem ob zgodnjih jutranjih urah. Parafinski zalogovnik ima boljše energetske lastnosti od klasičnih vodnih zalogovnikov, poleg tega pa potrebuje manj prostora,” so zapisali v obrazložitvi v časniku Finance.

Konference in slavnostne podelitve se je udeležil župan Občine Lendava Janez Magyar, ki je prevzel nagrado za Projekt Store4HUC.

(foto: T. G.)

Pri projektu gre za pilotno investicijo v latentni hranilnik toplote v povezavi z geotermalno energijo. V okviru tega projekta je tako še ena javna stavba v občini Lendava, Knjižnica Lendava, prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije.

(foto: M.Z)

V Lendavi pa ne spijo na lovorikah. Minuli četrtek je namreč župan Magyar že sprejel državnega sekretarja iz Ministrstva za naravne vire in prostor mag. Mateja Skočirja, direktorja Pomurske gospodarske zbornice Roberta Graha ter direktorja podjetja Ocean Orchids d.o.o. Romana Ferenčaka, s katerimi so si gledali delovanje reinjekcijske geotermalne vrtine.

(foto: lendava.si)

Zaključki udeležencev so bili, da je geotermalni potencial v občini Lendava v sklopu načrta občine po zeleni preobrazbi s pomočjo sredstev za naložbe v tej finančni perspektivi ključnega pomena za uresničitev načrtovanega in ambiciozno zastavljenega strateškega razvoja občine.

M.Z.