Ministrica za kmetijstvo Pivčeva pri obupanih pomurskih kmetih, ki so jim vandali poškodovali že 13 kombajnov!

Foto: fb

Konec tedna v petek se je ministrica za kmetijstvo Pivčeva odzvala na poziv obupanih pomurskih kmetov. Kot smo že poročali, jim je neznani vandal na koruznih njivah nastavljal jeklene palice in jim poškodoval že več kot 13 kombajnov. Vsako naslednje “spravilo” je tako tvegano, kmetje pa si več ne upajo v koruzo.

Njive ostajajo “nepospravljene” saj si številni lastniki kombajnov v bojazni pred novimi poškodbami ne upajo več na njive

Sestanek, ki je potekal za zaprtimi vrati, je potekal v organizaciji Danila Rihtariča, direktorja Kmetijske zadruge Radgona. Prisotni so bili tudi predstavniki policije, ki so si lahko ogledali tudi dokazni material, palice, ki so jih vandali nastavljali, je poročal spletni portal siol.

“Prišli, poslikali in odšli adijo”, so bile besede enega izmed kmetovalcev

Komandir PP Gornja Radgona Aleksander Kreslin pa je povedal, da razburjenost kmetov razume, da pa se ne bodo dali motiti pred pritiski in bodo svoje delo še naprej opravljali profesionalno. Ali bo vključitev službe kriminalistične policije in laboratorijev, ki opravljajo določene raziskave dovolj?

Samo letos je zaradi vandala bilo povzročeno za najmanj 100.000 EUR materialne škode, policiji pa ni uspelo raziskati vsaj pet primerov iz prejšnjih dveh let. Ministrica je po srečanju izjavila, da je na skrajno resno situacijo že seznanila notranjega ministra. Na samem srečanju pa so stekli pogovori tudi o tem, kako postopati na njivah v prihodnjem letu. Se bo morda ponudila kakšna tehnična rešitev?

Se bo do naslednjega spravila koruze našla kakšna inovativna tehnična rešitev?

Zagotovo, detektorji kovin, ki so že vgrajeni v novejše kombajne so žal za nerjaveče palice neučinkoviti, zato izziv ostaja “odprt”!

Uredništvo