V Slovenskem sodniškem društvu so na svoji spletni strani objavili, da so sodniki šokirani in ogorčeni ob novici, da je bil njihov kolega Gorazd Tivadar, sodnik na Okrajnem sodišču v Ljutomeru, včeraj, 18. 1. 2022, ponovno žrtev napada, ko mu je znani storilec Boštjan Klement po odhodu s sodišča na parkirišču pred sodno zgradbo vsem na očeh s kladivom povsem uničil obe vetrobranski stekli na osebnem vozilu. Gre že za drugi napad na sodnika v relativno kratkem času, ki je povezan z njegovo sodniško službo – l. 2020 ga je isti storilec fizično napadel in ga poškodoval.

Ker je napad na sodnika napad na to, kar sodnik predstavlja, Ministrstvo za pravosodje, Policijo in Državno tožilstvo pozivajo, da v okviru svojih pristojnosti naredijo vse:

  • da se sodnikom takoj zagotovi bolj učinkovita varnost, ki bi take incidente preprečila, ter pomoč, če do česa takega kljub vsem ukrepom pride;
  • da se zagotovi pregon tovrstnih dejanj po uradni dolžnosti;
  • da se konkretni napad obravnava enako resno, ažurno in odločno, kot če bi se dogodil kateremukoli predstavniku katerekoli veje oblasti (članu vlade, poslancu, sodniku).

Boštjan Klement je po poročanju medijev napad tudi sam potrdil. Sodnik naj bi po njegovih navedbah zadnjih deset let proti njemu neutemeljeno sprožal pravne postopke in jih vodil zato, da bi prodal njegovo stanovanje in ga prisilil v osebni stečaj.

Po poročanju siol.net se je odzval tudi sodnik Gorazd Tivadar, ki navaja, da nobenega pravnega postopka ni sprožil sam, ampak je prijavil več dejanj Klementa na njegovo škodo (nadlegovanje z grožnjami ter žalitvami po SMS, po navadni pošti, po elektronski pošti, nazadnje zaradi fizičnega napada nanj ter poškodbe vozila).

Klement je po besedah Tivadarja v zadnjih desetih letih poslal na tisoče elektronskih sporočil z žaljivo vsebino in z grožnjami “da se mi bo nekaj zgodilo”, grozil je njegovim družinskim članom, nadlegoval sosede, z množico elektronskih sporočil nadlegoval na stotine naslovnikov po Sloveniji.

V več primerih je policija preko tožilstva sprožila kazenske postopke, za nekaj od njih je Klement že bil pravnomočno obsojen.

Delo Tivadarja, ki je Klementu do sedaj sodil enkrat, je bilo že pred leti predmet podrobnih preverjanj na vseh sodnih in upravnih instancah, a nepravilnosti ni bilo. Navedbe, da z dogovorjenimi postopki Tivadar izsiljuje Klementa, da mora v osebni stečaj, so po navedbah Tivadarja čista izmišljotina in nove žalitve.

M. Z.