Madžari so okrepili nadzor, vlada Roberta Goloba pa ograje celo podira

Od meseca marca naprej, ko je v času predvolilne kampanje vodja Gibanja Svoboda Robert Golob napovedal odstranitev ograj na južni meji, trend števila ilegalnih prehodov strmo narašča.

Največ je obravnavanih državljanov prihaja iz Afganistana. Pojavljajo se tudi državljani držav, ki se v predhodnem letu na naši zunanji schengenski meji skoraj niso pojavljali. Gre predvsem za državljane Nepala ter državljane Indije, Kube in Burundija, ki zlorabljajo
brezvizumski režim vstopa v Srbijo, od koder nadaljujejo pot proti državam srednje Evrope.

Med policijskimi upravami je z ilegalnimi prehodi najbolj obremenjena PU Koper. V začetku letošnjega leta se je število povečalo še na območju PU Novo mesto in ostalih področjih ob meji s Hrvaško. Iz Madžarske nedovoljenih prehodov praktično ni, saj so Madžari v zadnjem obdobju okrepili varovanje meje z dodatnimi ekipami.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je napovedala selektivno obravnavo migrantov, ni pa predstavila kriterijev. Vse bolj kaže na to, da bodo prišleki, ki v Slovenijo vstopijo brez dokumentov, a dobro opremljeni s telefoni in denarjem, uživali večje privilegije od domačinov, ki s svojim delom prispevajo v državni proračun, iz katerega se financira zaščita in oskrba prišlekov.

Na namere ministrice Bobnarjeve se je preko twitterja že odzval poslanec Branko Grims, ki opozarja na veliko naivnost vlade in ministrice. Ali gre zgolj za naivnost ali zrežirano akcijo na evropski ravni, bo pokazal čas. So nizozemski kmetje spregledali in protestirajo tudi zaradi migrantske politike?

M.Z.