Poslanci SDS odgovorili na napad Klakočar Zupančičeve

Na včerajšnji izredni seji DZ je predsednica Državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič grobo napadla Poslansko skupino SDS. V svojem nastopu je žalila poslance, izrekala laži, razpihovala in javno spodbujala nestrpnost ter širila sovražni govor. Poslanska skupina SDS je predsednici DZ naslovila protestno pismo.

V pismu so opozorili na nedostojen in žaljiv napad na nekatere poslanke in poslance Slovenske demokratske stranke ter na izrečene laži, razpihovanje in javno spodbujanje nestrpnosti.

Predsednica Državnega zbora RS nosi veliko odgovornost v luči ohranjanja ugleda parlamenta in ravni politične komunikacije. Spomnili so na besede Klakočar Zupančičeve, ki jih je izrekla 13. maja 2022 ob nastopu funkcije predsednice DZ.

»Moja prva naloga je doseči, da se v državni zbor vrne kulturno in spoštljivo javno komuniciranje, lahko je ostro, vendar primerno argumentirano in nikoli, nikoli osebno žaljivo,« so besede Klakočar Zupančičeve, na katere je morda pozabila.

“Sarkazem in cinizem ste očitali nam, čeprav ste bili prav vi tisti, ki ste bili v svojem včerajšnjem izvajanju sarkastični in cinični. Govorili ste o zavržnosti, nezakonitosti in neustavnosti z naše strani, hkrati pa ste sami pozivali h kršenju zakonov z ustavitvijo prekrškovnih in kazenskih postopkov zoper proteste, ki niso bili prijavljeni v skladu z zakonom,” so zapisali.

“Dovolili ste si izreči tudi laži. Prav šokantno je bilo, ko ste govorili o tem, da je pretekla vlada zaplinjala ljudi,” je zapisano v nadaljevanju. Poslanci se sprašujejo, ali se predsednica DZ RS sploh zaveda, kaj je izrekla.

V Poslanski skupini SDS pričakujejo opravičilo Klakočar Zupančičeve za vse izrečene žalitve in laži, obenem pa od predsednice Državnega zbora Republike Slovenije pričakujejo, da do 27 poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke, ki v Državnem zboru RS legalno in legitimno zastopajo skoraj 300.000 volivk in volivcev, državljanov Slovenije, ima spoštljiv in korekten odnos.

M. Z.