Poučeni ob nakupu LED sijalk

LED sijalke in LED trakovi vse več osvetljujejo naše bivalne prostore. Njihova prednost pred klasičnimi žarnicami na nitko in varčnimi sijalkami je v precej nižji porabi električne energije in tudi življenski dobi. Pohvalijo se lahko tudi s prijetnejšo in “bolj” usmerjeno svetlobo. Ker ne sevajo IR in UV svetlobo, bodo v prihodnje izpodrinile varčne sijalke.

Ko stopimo v trgovino, je dobro, da poznamo moč LED sijalke, ki bo osvetljevala določen prostor. Enota za moč je WATT, zato bomo trgovca prosili sijalko z ustrezno močjo (recimo 10 W).

Za lažjo predstavo vam podajamo nekaj primerjav med žarnicami, ki ste jih uporabljali včasih, sijalkami ki jih morda uporabljate danes in LED sijalkami, ki jih boste uporabljali v prihodnje (za enako svetilnost, ki jo potrebujete pri osvetljevanju določenega prostora):

  • 100 W žarnico zamenjuje 60 W varčna sijalka, njo pa 10 W LED.
  • 75 W žarnico zamenjuje 48 W varčna sijalka, njo pa 8 W LED.
  • 40 W žarnico zamenjuje 30 W varčna sijalka, njo pa 5 W LED.
  • 30 W žarnico zamenjuje 18 W varčna sijalka, njo pa 3 W LED.

Naravna sončna svetloba ima temperaturo barve okrog 5000 kelvinov (K) in tudi najmanj obremenjuje oči, zato moramo za prostore, kjer se učimo, veliko delamo, beremo…izbrati sijalko z največjim približkom (torej cca. 5000 K) temperature barve. Ta sijalka bo svetila za oči s prijetno belo barvo!

Uredništvo, 10.3.2013