Pozor, če se vam “spi” za volanom, takoj naredite to!

Avto moto zveza Slovenije (AMZS) je organizacija, ki je pred kratkim na svoji spletni strani www.amzs.si, povzela rezultate ankete, ki razkrivajo, kako vse si vozniki jeklenih konjičkov med vožnjo pomagajo zoper zaspanost. Med “rešitvami” (odgovori) so tudi taki, ki so vse prej kot učinkoviti za nadaljevanje vožnje, zato je dobro, da preverimo zakaj. In, kaj naj bi pomagalo zoper zaspanost za volanom?

Edini “pravi” ukrep je spanje, skupaj s kavo bo dovolj že 15 minut, saj kofein preide v kri po cca. 20. do 30. minutah!

Na slovenskih cestah je samo lani v času letne sezone (meseca julija) na cestah umrlo 26 ljudi, letos le nekaj manj. Ključni razlog je bila neprilagojena hitrost, eden izmed vzrokov pa je tudi utrujenost in posledično nezbranost med vožnjo, ki mnogokrat vodita do tega, da voznik med vožnjo zaspi. Zakaj vozniki prevečkrat podcenjujemo problem zaspanosti in si pomagamo na razne “zvite” načine z mislijo, da bo “takšen ukrep” učinkovit? Odgovor se skriva v izvedeni anketi “Ninamedie” – organizaciji za raziskovalno dejavnost, založništvo in distribucijo, d.o.o., na vzorcu 503 voznikov, vozniki pa prav gotovo v teh ukrepih vidijo rešitev oz. boj zoper zaspanost! Poskusi, s katerimi vozniki odpravljamo zaspanost so največkrat:

  • Pogovor s sopotnikom,
  • zaustavitev vozila in kratko razgibavanje,
  • vožnja ob odprtem oknu (svež zrak),
  • poslušanje “žive” glasbe z večjo močjo,
  • zaustavitev vozila in “krepčanje” s kavo oz. energetsko pijačo,
  • počasnejša vožnja,
  • “konzumiranje” sladke hrane med vožnjo,
  • zaustavitev vozila in spanje cca. 15 minut,
  • pogovor po telefonu med vožnjo.

AMZS rezultati ankete niso presenetili, so pa zaspanost kot dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče takoj uvrstili na seznam za redno osveščanje voznikov. In sporočajo: EDINI PRAVI UKREP ZOPER ZASPANOST JE SPANJE! Tudi Policija svetuje, da si med daljšo vožnjo večkrat vzamemo odmor, se sprehodimo, pretegnemo ter zaužijemo dovolj tekočine! 

Zoper zaspanost pa že pred vožnjo z rednim in dovolj dolgim spanjem!

Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., izpostavlja, da premalo spanja voznika (manj kot pet ur) poveča tveganje za povzročitev nesreče za 4.5 krat, manj kot osem ur (6. do 7.) pa za 1,8 krat. Podatki tudi razkrivajo, da so udeleženci prometnih nesreč v polovici primerov mlajši od 25 let, čas nesreče pa je med 2. in 6. uro ter popoldan med 14. in 16. uro.

Prepoznajmo znake zaspanosti!

Pokazatelji zaspanosti, ki jih vozniki (in sopotniki) moramo prepoznati so težave z vidom (težke oči, zamegljen vid, pogosto mežikanje, pekoč občutek v očeh…), zehanje, pogosto mencanje oči, tog pogled na cesto in “vožnja na pamet” (spregledan semafor, prometni znak…), prepočasna ali prehitra vožnja, kot, da za volanom ne bi bilo voznika, znaki “čudnega” upravljanja z vozilom z vijuganjem, naglim zaviranjem, občutek hladu in drgetanje, bolečine v mišicah…Zato vozniki in sopotniki, prepoznajmo pravočasno znake utrujenosti-zaspanosti in preprečimo potencialno tragično nesrečo!

SREČNO VOŽNJO vam želi,

Uredništvo