Pozor! “Navidezni” čemaž terjal še eno smrtno žrtev!

Vir: Pixabay

Iz UKC Ljubljana sporočajo, da je jesenski podlesek, čemažu podobna rastlina, terjala še eno žrtev. Tokrat je včeraj zastrupitvi z omenjeno rastlino podlegla še žena pokojnega, ki je zastrupitvi podlegelk v torek.

Usodno že zaužitje 10 do 50 gramov jesenskega podleska!

Miran Brvar, vodja Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo v UKC Ljubljana svari, da je za človeka lahko usodnih že cca. 10 gramov čamažu podobne rastline, t.i. jesenskega podleska. Ravno tega nabiralci največkrat zamenjajo za čemaž, žal pa protistrupa omenjeni zastrupitvi ni. V kolikor smo nabiralci čemaža, pa je dobro vedeti, da v primeru zastrupitve nastopi slabost cca. 2 do 12 ur po zaužitju. Sledi bruhanje, bolečine v trebuhu in huda driska, nato pa okvara jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Sledi faza zniževanja belih krvnih celic in števila ploščic, ki vodi do okužb in krvavitev ter verjetnost smrti, je Brvarja povzel portal siol.net.

Sicer pa je čemaž (Allium ursinum L.) 10 do 40 cm visoko trajno zelišče, ki ima v zemlji podolgovato čebulico. Spomladi poženeta iz čebulice le dva dolga, dolgopecljata, suličasta lista, med njima pa golo, pokončno in robato cvetno stebelce. Na le tem bodo v maju oz. juniju zacvteli beli zvezdasti cvetovi. Čemaž močno diši po česnu, zato tudi “prijeto” ime gozdni česen, po tem vonju pa ga tudi najlažje spoznamo. Našli ga bomo v vlažnih listnatih gozdovih, gospodinjam pa uspeva tudi na domačem senčnem vrtu.

Čemaž

Uredništvo