Poskrbimo za varnost otrok

V prvih dveh tednih policija v okolici šol kot običajno izvaja poostren nadzor prometa. Preverjali bodo hitrost voznikov in umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij.

Preverjali bodo tudi obnašanje otrok v prometu, pregledovali ustrezno opremljenost koles, skirojev in mopedov ter uporabo čelade.

Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom, ki vozijo e-skiro, morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti. Tudi pri mlajših kolesarjih bodo na primeren način preverjali prisotnost kolesarske izkaznice, saj se tako krepi pomen opravljenega kolesarskega izpita in odgovornega ravnanja otrok v cestnem prometu.

Kolo  je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev otrok, saj jim pomeni hkrati igralo in prevozno sredstvo. Je poleg tega tudi eno najbolj okolju in zdravju prijaznih prevoznih sredstev, a hkrati tudi prvo prevozno sredstvo, ki ga otrok lahko vozi sam. Prve kolesarske spretnosti si otroci pogosto pridobijo že v predšolskem obdobju. Za samostojno vožnjo v prometu pa so sposobni šele okoli desetega leta oziroma, ko opravijo kolesarski izpit. Otrok do dopolnjenega 14. leta  starosti ne sme samostojno voziti kolesa v prometu, če nima kolesarske izkaznice, ki jo pridobi po uspešno opravljenem usposabljanju za vožnjo kolesa.

Starši morajo pri prevozu otrok pravilno uporabljati ustrezne zadrževalne sisteme, policisti pa bodo izvedli tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo.

M.Z.