Pozor, še danes in jutri s prostim očesom na nebu viden prelet vesoljske postaje MVP

Mednarodna vesoljska postaja bo na nebu vidna danes in jutri kot počasi se premikajoča zvezda

Svetla in počasi se premikajoča točka na nebu, ki se bo “zgodila” še danes in jutri, je prelet vesoljske postaje MSP (Mednarodna vesoljska postaja, ISS po angleško). Ljubitelji astrologi so se v njeno potovanje zazrli že včeraj in “zabeležili” tudi nekaj utrinkov njenega potovanja.

Postaja po poročanju služi predvsem kot infrastruktura za raziskave učinka mikrogravitacije, kozmičnega sevanja in drugih vesoljskih pojavov s ciljem razkritja vplivov na biologijo človeka med daljšim bivanjem v vesolju, so zapisali na portalu prlekija-on.net

Ilustracija prikazuje primer preleta, podanega v spodnji tabeli:

Prelet ISS

.

Razlaga preglednice: v stolpcih je zapisan datum, ko lahko opazujemo prelet vesoljske postaje. Le-ta je videti kot svetla in počasi premikajoča se točka na nebu (kot zvezda). Magnituda pomeni svetlost postaje: nižje kot je število, svetlejši je prelet in laže ga je opazovati (magnituda -1 je svetlejša od 1). V stolpcih Začetek, Najvišja višina in Konec so podani podatki o uri, višini v kotnih stopinjah nad obzorjem (zenit, ki je navpično nad glavo, predstavlja 90°, obzorje pa 0°) in smeri neba (ZJZ pomeni zahod-jugo-zahod) od koder oziroma kamor se postaja premika in kdaj je najvišje.

Mednarodna vesoljska postaja (slovenska kratica zanjo je MVP, angleška ISS, ruska pa MKS) je najbolj obsežen mednarodni vesoljski projekt. Pri gradnji postaje namreč sodelujejo Združene države Amerike, Rusija, Kanada, Japonska in članice evropske vesoljske agencije (ESA). V dokončani Mednarodni vesoljski postaji bo lahko hkrati bivalo šest vesoljcev.

Uredništvo