Pozor! Tako svetuje policist, vodnik psa, glede skrbi za pasje kosmatince v “pasji vročini”!

Foto: Pixabay

Kar nekaj dni smo skupaj s svojimi pasjimi kosmatinci bili na preizkušnji in še bomo. V t. i. “pasjih dnevih”, ko se temperature povzpnejo tudi do 35 °C. Ključno je, da kosmatincem zagotovimo primeren prostor v senčni legi in svežo pitno vodo (večkrat na dan). Sicer pa tudi letos policisti svetujejo, kako poskrbimo za svojega kosmatinca.

Poleg kvalitetne hrane še primeren prostor v senčni legi in svežo pitno vodo (večkrat na dan)

Pasji kosmatinci potrebujejo drugačno obravnavo in oskrbo v vročih dneh, kot človek. Njihova telesna zgradba in biološke lastnosti različno uravnavajo toploto (avtonomni živčni sistem). Edini del pasjega telesa, kjer imajo psi žleze znojnice, so blazinice šap. Preko njih se psi potijo, kar pa nikakor ni dovolj za uravnavanje telesne temperature. Za slednjo poskrbi predvsem odprt (zaprt) gobček, iztegnjen jezik in globoko dihanje. V vročih poletnih dneh se sprostijo tudi pasje podkožne mišice za dvigovanje dlake, ki poskrbijo, da kožuh zadržuje manj zraka. Nekaj malega pripomorejo tudi ušesa (v funkciji hlajenja telesa so na otip precej topla) in podkožne kapilare, ki se razširijo, da dobijo več krvi.

Tudi v t.i. pasjih dnevih je za psa pomembno in potrebno razgibavanje (in potenje). Seveda pa je slednje priporočljivo ob hladnejših delih dneva, torej zgodaj zjutraj in pozno zvečer.

Uredništvo