Pozor! To “si lahko” privošči le Violeta Tomič iz stranke Levica (vse jasno, ko prebereš spisek vabljenih!)

Tomičeva izključila resno razpravo o dejstvih medijskega prostora v Sloveniji

Danes Bojan Požar vabljen na izredno sejo parlamentarnega odbora za kulturo

Bojan Požar, prvi človek spletnega portala Požareport, na svojem fb profilu potrdi svoj prihod na izredno sejo parlamentarnega odbora za kulturo. Tema: “Novela treh medijskih zakonov”.

“Pridem. Začne se ob 15.00, predvidoma prenos na tretjem programu RTV Slovenija, zapiše na svojem fb profilu. Toda, sledi zaplet. Požar ga zapiše tako:

“Iz DZ so me pravkar obvestili, da P (beri predsednica) odbora za kulturo #Violeta Tomič@strankalevica ne dovoli mojega nastopa, zato me danes na seji ne bo.

To ni šala, to je res.

Toliko o demokratičnosti in pluralnosti medijske razprave.”, tako Požar.

Požar na svojem profilu

Sicer pa je na portalu DZ (Državni zbor) glede gradiva prebrati, da je za danes bila napovedana izredna seja pod temo:”Zahteva za sklic nujne seje Odbora za kulturo s točko dnevnega reda “Napovedane spremembe Zakona o radioteleviziji Slovenija”. Vse potrebno, vključno z vabilom pa s klikom. Ključno, Združenje novinarjev in publicistov podpira predvidene spremembe medijske zakonodaje!

 

Zahteva sklica izredne seje je bila s strani poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica.

Samo, da zadenemo bistvo. RTV Slovenija, javna “neodvisna” hiša z napredkom tehnologije zaposluje vse več ljudi in ne najde poti iz rdečih številk. Rešitev, ki jo vidi direktor Kadunc je le dvig RTV prispevka, drugih rešitev ne ponuja. Ker je v postopku sprememba medijske zakonodaje (ki jo podpira Združenje novinarjev in publicistov), je jasno, da se je zagnal vik in krik. Toda, jasno je, da so v slovenskem prostoru nujno potrebne spremembe. Zasledovati je potrebno neodvisno in pluralno novinarstvo, javno medijsko hišo pa naj vodijo kadri, ki bodo sposobni racionalno, napredno in kakovostno ponujati tisto, kar si ljudje (plačniki) zaslužijo. Predvsem pa, da so prispevki nepristranski in problematika prikazana iz večih zornih kotov vsaj in predvsem v t.i. informativnih programih! Morda pa je zaradi vseh pozivov k ukinitvi obveznega (mnogi povedo prisilnega) plačevanja RTV prispevka napočil čas za razmislek in spremembe.

Morda pa je zaradi vseh pozivov k ukinitvi obveznega (mnogi povedo prisilnega) plačevanja RTV prispevka napočil čas za razmislek in spremembe

Uredništvo