POZOR, to so znaki izgorelosti

Vir:Pixabay

Izgorelost je strokovni izraz za psihično in fizično utrujenost. Takrat so “zvonovi” že odpeli in je prepozno. Pot nazaj v normalizacijo življenja je lahko težka in dolga!

Spodnja slika prikazuje “pot” do izgorelosti. Ko smo že v fazi izčrpanosti zaradi predolge izpostavljenosti stresu, ki ga ne znamo kontrolirati, sledi rdeča faza oz. tesnoba ali panika.

Krivulja pritiska do izgorelosti

Do rdeče faze nas lahko pripelje vsakdan, ko v službi prevzemamo več in več obveznosti in ne znamo povedati NE, skrb za ožjega družinskega člana zaradi demence ali dolgotrajne bolezni, stalne obveznosti, ki jih želimo dnevno končati in smo do sebe nepopustljivi in neizprosni, previsoka pričakovanja do sebe, strah, v katerega pademo zaradi stalnih negativnih novic ipd.

Kako prepoznamo dejavnike tveganja (občutke)

  • naše vsakdanje veselje za delo v službi postane nočna mora
  • delo v službi (in/ali) ter doma nas več ne razveseljuje
  • slabšajo se naši rezultati dela in prispevek
  • smo izčrpani, spreletavajo nas slabi občutki, mravljinci v rokah, nogah
  • se predčasno zbujamo, kar nas še bolj utruja
  • pojavijo se bolezenski znaki kot težave s prehrano, prebavo, imamo pogoste glavobole, čutimo bolečine v prsih, težko (oz. omejeno) dihamo…

Seveda se blažja oblika utrujenosti kaj hitro sprevrže v težjo obliko, torej izčrpanost, ta se le še stopnjuje vse do izgorelosti. Takrat je prepozno, saj smo v fazi psihičnega in fizičnega zloma, kjer je že prepozno in v večini primerov moramo biti hospitalizirani.

Vir: https://www.arspharmae.com/

Uredništvo