Pozor, visoke temperature z neprepoznano dehidracijo so izredno nevarne!

Visoke temperature še kar vztrajajo in vsakodnevno prestopijo kar 30°C. Vremenoslovci nam podobne temperature napovedujejo še za nekaj naslednjih dni, potem naj bi se ohladilo. Pozor, če ste eden izmed tistih, ki ne prepoznate potrebe po pitju (nadomeščanju) zadostnih količin tekočine, ste v teh dneh izjemno ogroženi!

 

Ob pregretju telesa kratkotrajna omedlevica ali celo vročinska kap!

Voda v telesu nam pomaga ohranjati primerno telesno temperaturo. Ker le to v dalj trajajoči vročini izgubljamo (in se tega ne zavedamo), bomo zaradi nezadostnega pitja tekočine hitro dehidrirali. To pa nas lahko privede do omedlevice (in posledično do poškodb…), lahko pa ima tudi hude posledice vročinske kapi. Ključno torej je, da »se prisilimo« in nadomeščamo izgubljeno vodo iz telesa  s pitjem sveže vode (oz. druge primerne tekočine).

Po priporočilih najmanj dva litra na dan

Za vse tiste, ki težko popijejo komaj kakšen liter tekočine na dan, se pitje dveh litrov sliši skoraj kot »misija nemogoče«. Toda, v kolikor se zavedamo posledic, ki se nam lahko pripetijo, je nujno, da si postavimo ta potreben cilj in termine nadomeščanja tekočine v telo.

Priporočila veljajo za povprečno aktivne in zdrave ljudi, ki se lahko umaknejo neposrednemu soncu. Za vse tiste, ki si zaradi različnih okoliščin (delo, druge aktivnosti na soncu) neposrednemu soncu ne morejo izogniti, se priporoča večkraten umik v senco, vsaj polurno nadomeščanje sveže tekočine (do najmanj treh litrov) in po potrebi počivanje in uživanje lažje hrane.

Uredništvo.