Pozor, v septembru odpoklican Ranital zaradi rakotvornih nečistoč odpoklicali še v drugih državah! Ga še vedno uporabljate?

Foto: Lek

Ranital, zdravilo, ki so ga zdravniki predpisovali za zdravljenje težav s prekomerno želodčno kislino in posledično zgago ter pri želodčnih razjedah, naj bi bilo rakotvorno. Odmeva odpoklic slednjega v mesecu septembru in sicer samo tistega, ki je v obliki tabletk. Težava naj bi bila vsebnost NDMA, nečistoče N-nitrosodimetilamin.

NDMA- nitrozodietilamin so zaznali zdravstveni organi v Evropi in ZDA

Nečistoče v obliki NDMA, so lahko rakotvorne. Kljub temu v zdravstvenem podjetju Lek d.d. zagotavljajo (kljub odpoklicu tudi njihovega zdravila), da so bile ugotovljene majhne vrednosti in da večjega tveganja za nastanek raka ni. Toda, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je zapisala, da dolgotrajna izpostavljenost nad določenimi mejami sicer lahko poveča tveganje za nastanek raka.

Zdravilo Ranital se v Sloveniji izdaja z receptom in tudi brez. V NIJZ (Nacionalni institut za javno zdravje) so za spletni časopis Večer odgovorili, da je Ranitala bilo prodanega za skoraj 58.000 receptov pri JAZMP pa ocenjujejo, da je bilo brez recepta lani in predlani prodanih še okoli 55.000 škatlic Ranital S. Da vse ni tako nedolžno, priča tudi podatek, da je zdravilo odpoklicano tudi v Nemčiji, Švici, Franciji ter sosednjih Avstriji in Italiji. Ga še imate v domačih predalčnikih?

Uredništvo