Duhovna priprava na prihajajoči praznik

Včeraj zvečer je v sklopu priprav na bližajoč se praznik Marijinega Vnebovzetja domači Cerkveni mešani pevski zbor “Marija pod logom” v Turnišču izvedel koncert evharističnih pesmi. Zbor deluje že 28 let, ob vsakotedenskem prepevanju pri sv. mašah  pa zapojejo tudi na drugih prireditvah. “Ob tem našem »glavnem delu« smo želeli biti pevski zbor, ki bo odprt za medsebojno sodelovanje z drugimi, ki se bo naučil tudi lepo slovensko umetno pesem, ljudsko  ali narodno melodijo”, je ob srebrni obletnici zapisal zborovodja in organist Matej Pucko.

Cerkveni MePZ Marija pod logom Turnišče (foto: T.Ž.)

Zbor je prvič javno zapel pri sv. maši na praznik Marijinega Vnebovzetja leta 1994, ko je bil prenos sv. maše na 1. programu Radia Slovenija in na Murskem valu. Od takrat se je zvrstilo ogromno sodelovanj pri raznih slovesnostih v domači župniji, občini, dekaniji, škofiji kakor tudi v širšem slovenskem prostoru. Kot cerkveni pevski zbor so zavezani določenim pravilom glede petja in izbire skladb pri bogoslužju (maše, poroke, pogrebi, …), za posvetne nastope pa se za program dogovorijo z organizatorjem. Moška zasedba pogosto zapoje na pogrebnih obredih širom po Pomurju.

Zborovodja in organist Matej Pucko (foto: T.Ž.)

Zborovodja Matej Pucko je ob srebrnem jubileju na slikovit način opisal prizadevnost pevcev: “Približno 2000 ur je v petindvajsetih letih vsak pevec ali pevka odstopil samo za pevske vaje. Če k temu prištejemo še približno 1250 svetih maš, je to okrog 3250 ur. Če dodamo še vse nastope, koncerte in snemanja, je to skoraj tako, kot če bi dve leti zaporedoma hodili v službo in bi tam namesto dela vsak dan skoraj 8 ur prepevali.”

V zboru je od ustanovitve do danes sodelovalo veliko pevcev, nekateri so žal že pokojni. Ob dobrem sodelovanju s sedanjim župnikom p. Tonijem Brinjevcom in njegovimi predhodniki se zbor redno pomlajuje. O načrtih za naprej je organist zapisal takole: “Delali bomo to, kar smo do sedaj. Prepevali Bogu in Mariji na čast, s petjem lepšali podobo bogoslužja, da bomo lahko s ponosom rekli še naprej: to je pa naš cerkveni MePz Marija pod logom”.

Izvedbi zaključne skladbe Jaz sem živi kruh, avtorice Suzane Teolan lahko prisluhnete na spodnjem posnetku.

O praznovanju praznika Marije Vnebovzete v Turnišču si več lahko preberete TUKAJ. Poleg cerkvenih slovesnosti pa v v teh dneh v Turnišču poteka tudi bogato zabavno dogajanje. Danes ob dvanajsti uri bo srečanje upokojencev in nastop ljudskih pevcev, zvečer pa tradicionalna Varaška noč. V ponedeljek bo po zaključku cerkvenih slovesnosti potekal tradicionalni veliki kramarski sejem, na katerem bodo za obiskovalce poskrbeli tudi lokalni ponudniki hrane in različnih izdelkov ter turniška društva.

M.Z.