Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v začetku novembra, takoj po koncu posvetovanj, obvestil javnost o svoji nameri, da z odlokom določi 24. april 2022 kot dan izvedbe državnozborskih volitev.

 

Zaradi epidemije je danes povabil na pogovor Državno volilno komisijo, z namenom, da se dovolj zgodaj uradno seznani z dnevom izvedbe volitev ter ustrezno prilagodi vse postopke in opravila. Državno volilno komisijo je danes obvestil, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor.

Datum za začetek volilnih opravil bo 14. februar, dan za izvedbo volitev pa 24. april 2022.

Predsednik ocenjuje, da ima Državna volilna komisija dovolj časa, da tudi kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram lahko pripravi, organizira in izvede volitve tako, da nad rezultati volitev ne bo nobene sence dvoma.

Zmago Jelinčič  se je zavzel za izvedbo volitev 5. junija 2022, a Pahor vztraja pri izvedbi 24. aprila 2022. V zadnjih dveh letih je v teh razmerah v evropskih državah bilo opravljenih več kot 40 volitev na lokalni, deželni in državni ravni, pri čemer so našli različne načine za nemoten potek volitev.

Ne glede na povečano število okužb vlada ni razglasila epidemije, temveč se je odločila za popuščanje ukrepov glede dolžine karantene in za normalno omogočanje dela in življenja.

Predsednik Pahor bo 9. februarja podpisal Odlok o razpisu rednih volitev v državni zbor. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v državni zbor pa 24. april.

M. Z.