Predsednik Pahor podeljuje mandat za sestavo vlade predsedniku zmagovalne stranke SDS, Janezu Janši!

Vir:fbJJ

Danes sta se srečala predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, in predsednik zmagovalne SDS na nedavnih volitvah v Državni zbor RS, Janez Janša. Pričakovano je (neuradno) predsednik podelil mandat za sestavo vlade Janezu Janši. Kot je povedal Pahor, je tako prav in pošteno, da se zmagovalcu volitev da priložnost, da opraviči največjo podporo pri ljudeh. In še, da ljudje iščejo močne voditelje, za katere verjamejo, da bodo stvari lahko uredili!

Zmagovalec volitev lahko upraviči najvišjo podporo pri ljudeh, kar krepi zaupanje v demokracijo!

Predsednik Pahor je ob neuradnem srečanju z Janšo naznanil, da si Janša več kot zasluži sestavo vlade, saj je na nedavnih volitvah njegova stranka prepričljivo zmagala na volitvah. Ta zmaga in javnomennjska raziskava pred in po volitvah, ki Janšo “vidi” na čelu sestave vlade v več kot 48%, je samo dodatna olajševalna okoliščina Pahorja. Pahor je med drugim posebej povdaril, da si želi politično stabilno vlado, in da naj postopek sestave vlade poteka v duhu dialoga in ne izključevanja.

Seveda pa ne moremo tudi mimo tega, da je Šarec (predsednik Liste Marjana Šarca) še preden je sploh prišlo do skupne izjave Pahorja in Janše, že naslovil dopis nekaterim strankam (in ne SDS ter SNS) s predlogom o začetku pogovorov o sestavi vlade. S tem je prvi, ki je preslišal besede predsednika Pahorja o dialogu in ne izključevanju!

Sicer pa so nedelsjke volitve “prinesle” v parlament kar devet strank, kar je posledica proporcionalnega volilnega sistema, ki pred vrati parlamenta pusti celo absolutne zmagovalce v volilnih okrajih. To pa pomeni, da bo Janša k pogovorom moral pritegnil vse, brez izključevanja kogar koli! Toda, množica strank v parlamentu otežuje potrebno 2/3 večino, zato se spremembe krivičnega volilnega sistema ne moremo nadejati!

Uredništvo