EU se sooča z enim največjih pritiskov ilegalnih migracij po letu 2015

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje in predlog glede takojšnjega prenehanja spornega financiranja nevladnih organizacij, ki omogočajo tihotapljenje ilegalnih migrantov v EU.

Zver poudarja, da se EU sooča z enim največjih pritiskov ilegalnih migracij po letu 2015. Zaradi vojne v Izraelu se lahko proti Evropi poda nova množica migrantov, varnostne ocene pa kažejo na veliko tveganje za infiltracijo Hamasovih teroristov. Trenutno (ne)ukrepanje Unije deluje, kot da tega problema ne želi rešiti, kljub temu, da statistike kažejo, da je vprašanje migracij vse od 2015 med najpomembnejšimi temami, v zvezi s katerimi državljani pričakujejo odziv.

Realizacija sklepov Evropskega sveta o vzpostavitvi sprejemnih centrov izven Evrope, rigoroznem vračanju migrantov brez urejenega statusa in zaprtju zunanje kopenske in pomorske meje EU za ilegalne migrante bi takoj zaustavila ilegalne migracije v Evropo. »Žal je tudi jasno, da pri tihotapljenju migrantov sodelujejo prenekatere nevladne organizacije, ki del financiranja prejmejo tako od EU kot od držav članic,« poudarja evropski poslanec.

vir: EPP

Dr. Zver zato od Evropske komisije želi pridobiti seznam nevladnih organizacij, ki so prejele evropska sredstva in sodelujejo v operacijah, ki ilegalne migrante prevažajo v EU. Prav tako ga zanima, ali Evropska komisija meni, da bi morali nevladnim organizacijam, ki jih financira ena članica (npr. Nemčija) za to, da izvajajo operacije, ki otežujejo situacijo v drugi (npr. Italiji), onemogočiti dostop do evropskih sredstev? Poleg navedenega še sprašuje, kdaj bo Evropska komisija prenehala s financiranjem nevladnih organizacij, ki ilegalne migrante prevažajo v EU?

M.Z.