Prepoznajte in odpravite nestabilno vedenje vašega kosmatinca

Malo kosmato kepico ste pripeljali v “svoje življenje” in že po nekaj mesecih prepoznate preveč neprimernih vedenj, katerim nikakor niste kos. Obiskujete pasjo šolo, vsak dan ponavljate naučeno, toda vaš kosmatinec postaja manj prijazen do ljudi, do živali…torej vse drugo, kot ste od njega pričakovali.

Vedite, da ste kot lastnik odgovorni za vedenje vašega psa, zato se mu morate posvetiti, imate pa tudi vse možnosti, da ga naredite uravnoteženega.

Če vaš pes v parku renči na druge pse ali živali (morda celo na vas), če nekontrolirano cvili, laja ali prekopava vrt, je čas, da to vedenje prepoznate kot nestabilno. Vedite, da vaš kuža sploh nima slabega občutka o tem, kako se je vedel v preteklosti, zato se v danem trenutku lahko počuti “pripravljenega”, da njegovo(a) neprimerno vedenje (za nas) spremenimo.

Kako?

Tako, da najprej razumete pomembno zaporedje obravnave psa:

  • Da je vaš pes žival, vse živali pa medsebojno komunicirajo s pomočjo energije.
  • Da je vaš pes pes in ne otrok ali ljubka kosmata kepica, zato je potrebno proučiti in poznati določene značilnosti in določene ukoreninjene načine njihovega vedenja.
  • Da je vaš pes pasme XXX, njegovi geni pa zahtevajo posebne potrebe, ki jih moramo poznati in jih vedeti zadovoljiti.

Za začetek predlagam, da si ogledate kakšen film o volkovih ali psih, ki živijo skupaj v krdelu in spoznavate to energijo medsebojnega komuniciranja.

Dosledno upoštevanje zaporedja obravnave psa in poznavanje medsebojne komunikacije (še posebej komuniciranje energije krdelnega vodje), sta temelja, ki vam omogočita pravilen pristop k prevzgoji. Rezultat: srečen in  uravnotežen pes.

Veliko poglabljanj v “pasji svet” vam želim!

Vir:Millan, Cesar in Melissa Jo Peltier. Vodja krdela: naučite se, kako spremeniti svojega psa…in življenje/Ljubljana: Tehniška založba Slovenije, 2012

B.P.