Prepoznajte pet najpogostejših vzrokov za ločitev zakoncev!

Foto: Pixabay

Ločitev je ena najbolj stresnih življenjskih dogodkov in (pre)mnogokrat “prebudi” osebi, ki se ločujeta šele po dogodku. Ker gre za popolno preobrazbo vsega, kar sta partnerja prej soustvarila skupaj, se življenje obema postavlja na glavo. Predvsem in najbolj pa ločitev prizadene otroke. Razlogov za ločitev je mnogo, vsak je lahko “zgodba” zase, strokovnjaki pa so vseeno izpostavili tiste, ki jih ločenci izpostavijo kot najpogostejše.

Razlogov za ločitev je mnogo, vsak je lahko “zgodba” zase, strokovnjaki pa so vseeno izpostavili tiste, ki jih ločenci izpostavijo kot najpogostejše, so zapisali na spletnem portalu zadovoljna.si

Nova oseba, nova ljubezen; ker eden izmed partnerjev v svoji osebi ni več čutil potrebe po ljubljenosti, pripadnosti, razumevanju, “slišanosti” ali sprejetosti, je slednje poiskal pri drugi osebi.

Zasvojenost; eden ali oba partnerja se “podata” v pretirano popivanje, jemanje drog, v igranje iger na srečo, zasvojenost s spolnostjo ali druge sodobne zasvojenosti (zasvojenost igranja različnih igric…).

Psihično in fizično nasilje; psihično nasilje, kot poniževanje, izsiljevanje, vzbujanje krivde, ter udarci, kjer oseba ne obvladuje svoje jeze in samega sebe, so druga največja težava, ki krhajo odnose vse do ločitve.

Dušeča praznina; partnerja v odnosu več ne prepoznata nič skupnega in ju neposredna bližina preprosto duši. Življenje, ki ga skupaj živita jima je dolgočasno, prazno in brez smisla. Za ohranitev odnosa – zveze več ne želita vlagati energije, saj za to ne vidita smisla.

Prevelike spremembe in posledično razlike med partnerjema; zaljubljenost je izginila, skupnih ciljev več ni, razlike med pričakovanji med partnerjema so prevelike in nepremostljive. Rešitev po nepremostljivem vidita le v ločitvi oz. razhodu.

Ker je družina temeljna enota, v kateri se spletajo prelepe vezi in odnosi med vsemi družinskimi člani, je še kako pomembno, da se za prijetno sobivanje trudijo vsi. Zakonca oz. starša pa sta tista, ki si še najbolj morata prizadevati, da so njuni odnosi na stopnji, kjer se lahko o vsem odkrito pogovarjata. Dokler potekajo odkriti pogovori, obstaja tudi verjetnost, da bosta pravočasno prepoznala tista razhajanja, kjer se bo potrebno prilagajati, spreminjati. Če se jima zdi, da v določenem trenutku to več ni možno, pa je prav, da najprej poiščeta pomoč pri strokovnjakih.

Spomnimo, da je po zadnjih uradnih podatkih (SURS) v letu 2018 zakonsko zvezo sklenilo povprečno 20 parov na dan, razvezalo pa se je povprečno 6 parov na dan.

Uredništvo