Pri nas ljudje neodgovorni do izbruha koronavirusa, WHO pa razglasila pandemijo

Izbruh epidemije koronavirusa je od včeraj razglašen za pandemijo. Generalni direktor WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) Tedros Adhanom Ghebreyesus je včeraj namreč uradno razglasil izbruh koronavirusa za pandemijo in ponovno poklical države k nujnemu in agresivnemu ukrepanju.

Izbruh novega koronavirusa v svetu dosegel razsežnosti pandemije

V zadnjih dveh tednih, ko je koronavirus izbruhnil v žarišču Wuhana na Kitajskem, se je število okuženih zunaj žarišča povečalo za kar 13-krat. Glede na različne pristope držav (nekatere izbruh jemljejo zelo resno, druge zelo liberalno) je pričakovati, da se bo v prihodnjih dnevih in tednih število obolelih in umrlih le še povečevalo. Kot pa je sporočil Ghebreyesus, je svetovna razsežnost takšna, da je včeraj uradno razglasil izbruh koronavirusa za pandemijo in hkrati države pozval k nujnemu in agresivnemu ukrepanju.

Svetovna razsežnost že takšna, da je včeraj izbruh koronavirusa uradno razglašen za pandemijo. “Države ukrepajte nujno in agresivno

Epidemija se po kriterijih WHO razglasi za pandemija, ko je bolezen za določeno populacijo nova, ko povzroča resne zdravstvene težave pri ljudeh in ko se z lahkoto in obsežno širi med ljudmi.

Sicer pa se je po podatkih WHO do včeraj z novim koronavirusom okužilo 118.000 ljudi v 114 državah. 4291 pa jih je že umrlo.

Uredništvo