Osel gre le enkrat na led

Mnogi finančni analitiki so mnenja, da bo v drugi polovici letošnjega leta prišlo do opaznejšega poslabšanja gospodarskih razmer. Obdobje povišanih obrestnih mer bo imelo vpliv na manjšo potrošnjo prebivalstva in upad poslovnih investicij, kar bi lahko bil uvod v ekonomski pesimizem in recesijo.

Manjša potrošnja prebivalstva in upad poslovnih investicij podjetij pomeni nižjo prodajo in slabše poslovne rezultate, kar podjetja prisili v racionalizacijo oz. krčenje stroškov. Temu sledijo odpuščanja delavcev in s tem rast stopnje brezposelnosti.

V Nemčiji so to že zaznali in z vso odgovornostjo pristopili k reševanju. Mnogi pa pri nas z veliko zaskrbljenostjo opazujejo delo aktualne vlade, ki ob ignoriranju opozoril številnih ekonomistov in celo Fiskalnega sveta sprejema ukrepe, ki so dolgoročno škodljivi za državo, trenutno pa se močno odražajo v denarnici slehernega državljana. Ob prvi obletnici delovanja Golobove vlade, ki jo sestavljajo koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, smo poslušali o uspehih, ki to pravzaprav niso.

Od vseh napovedanih reform jim je uspela le ena. S pomočjo spolitiziranega Ustavnega sodišča so “depolitizirali” javno RTV hišo, ki nam bo v kratkem predvajala pravljice o partizanih in skušala ustvariti iluzijo raja na zemlji. Zaradi požrešnosti vlade, ki je povečala število ministrstev in ukinila že sprejeto znižanje davkov, pa imamo v denarnicah vedno manj.

Izgleda, da se iz zgodbe v letih 2008-2011 nismo naučili prav nič. Ko so uspešne evropske države že izvajale ukrepe za razrešitev gospodarske krize, je takratna Pahorjeva vlada s finančnim ministrom Križaničem svetovna in evropska finančna gibanja povsem ignorirala, kar je državo pripeljalo do roba prepada. Osel gre le enkrat na led, Slovenci pa smo na zadnjih državnozborskih volitvah ponovno izvolili “odrešitelja” na podlagi enega samega kriterija: “Samo, da ni Janša.”

M.Z.