Pritisk Civilne iniciative za drugi tir obrodil sadove

Odlično pripravljen predlog za vzpostavitev drugega tira Divača – Koper s strani strokovnjakov, organiziranih znotraj Civilne iniciative za drugi tir je obrodil sadove. Argumenti so bili tako “močni”, vladni dokument pa tako “luknjast”, da je predstavnik Sveta za civilni nadzor Jože P. Damijan dobil povabilo s strani ministrstva za infrastrukturo.

Jože P. Damijan, ki ga je sprejel državni sekretar Jure Leben, je v ponedeljek predstavil 5 ključnih prioritet Sveta za civilni nadzor, vse v smeri, da vlada najde boljšo rešitev od sedaj pripravljene.

Kot je zapisano na blogu Jožeta P. Damijana, so prenešene zahteve Sveta po:

  • Novelaciji investicijskega programa ter pocenitvi projekta,
  • dopolnitvi zasnove (rešitvi) projekta še z 2-tirno progo,
  • izločitvi družbe 2TDK kot nosilke investicije (družba 2TDK d.o.o. je ustanovljena ravno zaradi te investicije, je v 100% lastništvu RS, že dokapitalizirana s strani RS z 200 MIO EUR in naj bi v prihodnje pridobila zasebne vlagatelje),
  • izločitvi Madžarske iz sofinanciranja projekta ter
  • omogočanje transparentnega, demokratičnega in civilnodružbenega nadzora nad projektom.

Končno torej predlog Zakona o drugem tiru v predlagani vsebini (upajmo) “ne vozi po željenem voznem redu” in je začasno preusmerjen na nove tirnice. Bodo sedaj eksperti iz vladne in civilnodružbene strani (po)iskali kompromisne rešitve ali je časa dovolj za najboljše rešitve?

Uredništvo