Pritiski na svobodno novinarstvo se res dogajajo. Kako to, da v Slovenijo še ni prišla opazovalna komisija iz EU in zakaj se ne odziva Društvo novinarjev Slovenije?

Prejšnji teden je javnost razburila namera Višjega sodišča v Ljubljani, da novinarja Bojana Požarja “vtakne” v pripor. Vrhovno sodišče je sklep višjega sodišča razveljavilo, kar je v javnosti začasno ustvarilo vtis, da naposled tudi sodniki uporabljajo zdravo kmečko pamet. Napovedani protesti bi zagotovo dodatno omajali že tako načet ugled slovenskega sodstva.

Bojan Požar je seveda takoj ugotovil, kje so razlogi za željo po njegovi odstranitvi ravno v času predvolilne kampanje in s prstom pokazal na tri sodnike, ki so pripor odredili in so obenem povezani s podpredsednico Golobovega Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič.  

Zakaj se v primeru na poskus odstranitve Požarja ni odzvalo Društvo novinarjev Slovenije, ki mu predseduje Petra Lesjak Tušek, podpredsednik društva pa je Primož Cirman, ki s sodelavci ustvarja portal Necenzurirano.si?

Na financiranje Cirmanove kolegice Vesne Vuković s strani GEN-I v času, ko je bil predsednik uprave GEN-I-ja Robert Golob, se le-ta še ni odzval. Nasprotno! Na portalu Necenzurirano.si so se na Požarjeva razkritja, ki jih je objavil tudi Siol.net, odzvali z grožnjami.

Po mnenju Požarja so želeli na vsak način preprečiti objave podatkov o dolgovih “novinarjev” portala Necenzurirano.si. Požar seveda grožnjam ni podlegel in je podatke o dolgovih objavil. A glej ga, zlomka, “oškodovanci”, ki so z neplačili oškodovali VSE DRŽAVLJANE REPUBLIKE SLOVENIJE, so napadli še FURS, ki mu denar dolgujejo.

Na navedbe Požarja so se preko odvetniške pisarne Jadež Varl odzvali “necenzurirani”, na navedbe Siola pa se je po navedbah odgovornega urednika Petra Jančiča odzvala Vesna Vuković preko odvetnika Jerneja Radeža. Na zahtevo Vukovićeve se je Jančič odzval z dopisom:

Spoštovani

Tviti, ki so vas motili, ki so se nanašali le na objavo na Erarju, so umaknjeni, ker so bili objavljeni tviti, ki usmerjajo na zgodbo, ki bolj kompleksno povzema dogajanje in tudi podatke na Erarju in v okviru katere vas prosimo za pojasnila o vseh nakazilih GEN-i v preteklosti, časovnici plačil in razlogih zanje.

Veseli bi bili, če nam odgovorite in dogajanje pojasnite, da v javnosti ne bo napačnih in nepopolnih informacij in ugibanj.

Peter Jančič

odgovorni urednik
siol.net

Da gre za cviljenje mačka, ko mu stopiš na rep, je več kot očitno. A tudi v primeru pritiska na novinarja Požarja gre za evidentno izvajanje ustaljene prakse ločevanja na prvorazredne in drugorazredne s strani Društva novinarjev Slovenije in slovenskega sodstva. Glede na vpletene nove obraze pa odločitev za volivke in volivce 24. aprila ne bo težka.

M. Z.