SDS želi vladi pomagati pri vsebini

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je v včerajšnjih odmevih med drugim komentiral vladna prizadevanja za izboljšanje zdravstvenega sistema, ki je po oceni mnogih tik pred zlomom. Janša vidi kot dva ključna problema v slovenskem zdravstvenem sistemu nekonkurenčnost plačila in korupcija pri nabavi medicinske opreme in materiala. Kljub izjemno težkim razmeram zaradi epidemije covid in nenehnim težavam znotraj koalicije je vlada pod njegovim vodstvom uspela narediti pomemben korak.

S spremembo zakona o javnem naročanju v zdravstvu in ustanovitvijo urada za referenčne cene je Janševa vlada uspela vzpostaviti pregleden sistem nabave, s pomočjo katerega je bilo možno cene primerjati. A prvi ukrep Golobove vlade je bil ukinitev tega urada, tako da pri nabavi medicinske opreme ni več preglednosti in prihaja do ponovnih zlorab in odtekanja davkoplačevalskega denarja v zasebne žepe.

Ukinitev zakona in urada za primerljive cene je krepitev korupcije v zdravstvu in slabitev javnega zdravstva. Očitno so lobiji, ki jim nepregledno stanje odgovarja, po mnenju Janše v tej vladi enako močni, kot v večini levih vlad doslej. Stranke aktualne vlade so pred volitvami imele vse rešitve in zdravstvo navajale kot prioriteto, sedaj pa po sedmih mesecih komaj sestavljajo časovnico in kot uspeh razglašajo podpis le-te.

Časovnica, ki bi morala biti potrjena takoj po volitvah, je sama po sebi umevna. V vedno slabši situaciji pa nam predsednik vlade Robert Golob, ker očitno vsebine aktivnosti še nima, prodaja prazne škatle, ki jih bo slej ko prej treba odpreti. V teh zabojnikih bo po besedah Janše morala biti vsebina in tukaj želi SDS pomagati. Z namenom pospeševanja aktivnosti pri reševanju zdravstvene situacije je Poslanska skupina SDS so za prihodnji teden sklicala izredno sejo.

M.Z.