Prostovoljci tukaj in zdaj povsod pomagajo prvi; slogan, ki s projektom Sadeži družbe “živi” že desetletje!

Vir: www.filantropija.org

Ob včerajšnjem mednarodnem dnevu prostovoljstva pod sloganom Prostovoljci tukaj in zdaj povsod pomagajo prvi, se spominjamo projekta vzpostavitve medgeneraciskega sodelovanja v Murski Soboti. Deset let spominov beleži ta projekt z imenom Sadeži družbe. Projekt, ki je uspešno povezal vse generacije in postal vzorčni primer za vzpostavitev “mreže hiš” po Sloveniji z imenom Hiša sadeži družbe.  Priložnost vzpostavitve projekta, ki ga je v RS umeščala Slovenska filantropija, je takrat dobila Murska Sobota, saj je skupaj z občino verjela, da znotraj Zveze društev upokojencev Pomurja in Društva upokojencev M. Sobota (že takrat uspešno opravljali prostovoljstvo pri ranljivih skupinah) obstaja potencial in interes za razvoj prostovoljstva. Cilj projekta, ustvarjanje in krepitve vezi med mladimi in starejšimi je uspel, celo prerasel je v medgeneracijsko sodelovanje vseh generacij, ki se uspešno odvija v centru mesta Murska Sobota v Hiši sadeži družbe, ki je svoja vrata odprla v letu 2009.

Prostovoljstvo tukaj in zdaj!

Ob včerajšnji mednarodnem dnevu prostovoljstva je tudi Slovenija zabeležila kar 11MIO ur prostovoljnega dela. Da pomoči potrebni ne bodo nikoli pozabljeni, je še posebej pomebna informacija za njih. Prostovoljstvo živi, izvajajo se medgeneracijske delavnice, obiskujejo se osamljeni starejši na domu, nudi se jim pomoč pri manjših opravilih…Tako je bilo zapisano v enem izmed zapisov Zveze društva upokojencev. Danes Hiša sadeži družbe ponuja vse to in še mnogo več, prostovoljstvo je pri njih resnično tukaj in zdaj, kjer človek dobi občutek, da mu pomagajo prvi.

Hiša sadeži družbe danes sedež za mnoge dejavnosti medgeneracijskega sodelovanja in Večgeneracijski center Pomurja!

Hiša sadeži družbe je danes sedež mnogih vsakodnevnih organiziranih aktivnosti, v katerem najde svojo priložnost prav vsak. Je prostor učne kuhinje, računalniške, šiviljske in mojstrske delavnice, pa vse do prostora za izvajanje učne pomoči ter varstva otroka. Tako Hiša Sadeži družbe nudi prostor, kjer vsak dobi občutek pripradnosti, vključenosti, pomembnosti…ki jo najde znotraj več kot 60 organiziranih dejavnosti na mesec.

Projekt, ki je zaživel pred desetimi leti je dosegel svoj namen. Povezal je pomoči potrebne s tistimi, ki bi radi pomagali. Iz Sadežev družbe, preko Hiše sadeži družbe v Večgeneracijski center Pomurja je v samo 10 letih presegel pričakovanja.

Uredništvo