Protiustavna in nesprejemljiva odločitev ustavnega sodišča glede zavrnitve kandidatur Združene desnice!

Vir:fb

Odločitev ustavnega sodišča, da ne obravnava pritožbo na razsodbo vrhovnega sodišča o zavrnitvi kandidatur v novomeški in kranjski volilni enoti koalicije Kangler – Primc, je po mnenju ustavneg sodnika Klemna Jakliča nesprejemljiva in uničujoča!

Jaklič meni, da bi pravično ustavno sodišče nastalo napako sestave liste Kangler – Primc priznalo, določbo, ki izloča listo pa v tem delu spoznalo za protiustavno. Določilo bi tudi kratek rok, da bi se lahko lista pravilno dopolnila.

Jaklič se je skliceval na pritožbo Jurija Toplaka, ki odločitev vrhovnega sodišča razume kot ekstremno sankcijo, ki predstavlja hud poseg v volilno pravico, celo njen odvzem.

Kot vemo, je vrhovno sodišče glede izločitve liste koalicije Kangler in Primc odločilo, da se v novomeški in kranjski volilni enoti listi izločita. Tako pa omenjena koalicija praktično nima možnosti doseči preboj v parlament. To je po mnenju Jakla nesprejemljivo in uničujoče in gre za ekstremno sankcijo, ter hud poseg v volilno pravico, celo njen odvzem.

Uredništvo