Nas je Robert Golob v novoletni poslanici že pripravil na darila?

Predsednik vlade Robert Golob nam je v novoletni poslanici za prihajajoče leto 2023 zaželel predvsem poguma. Medtem, ko nam je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem pogovoru za Siol.net vlivala upanje, da je tudi z manj denarja mogoče preživeti, smo ob začetku novega leta dobili možnost preizkusiti naš pogum in zmožnost preživetja.

Prvo darilo smo prejeli v obliki višjih cen pogonskih goriv. Dizelsko gorivo bo od danes naprej dražje za cent in pol, bencin pa za 3,4 cente. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo v primerjavi s preteklim 14-dnevnim obdobjem višja za dva centa, nove cene pa bodo veljale do 16. januarja.

Drugo darilo je Golobova vlada namenila študentom. Ministrstvo za delo, družino in enake možnosti, ki ga vodi Luka Mesec, je namreč preko javnosti povsem skritega razpisa v mesecu juliju za več kot 31 % povišalo maksimalno doplačilo za subvencionirano študentsko prehrano. Po novi ureditvi se je namreč to dvignilo z nekaj več kot 4,21 € na 5,5 €.

Na to so se odzvali v Slovenski demokratski mladini, kjer se zavedajo dejstva, da je vsako leto ponudnikov študentske prehrane manj, vendar pa tovrstno in tako veliko povišanje cene tega problema ne bo rešilo. Pri tem poudarjajo, da je minimalna študentska urna postavka 5,21 €, kar pomeni, da ena delovna ura ne zadostuje več za pokritje enega študentskega bona. Ob tem študentom, ki opravljajo delo preko študentske napotnice, po Zakonu o delovnih razmerjih ne pripada malica, saj »imajo za to študentske bone«.

Večina restavracij je na podlagi tega razpisa ob nespremenjeni ceni obroka povečalo maksimalni prispevek študenta, pri čemer so se porcije v preteklosti »zaradi povišanja cen življenjskih stroškov« zmanjšale. Tudi bistvenega povečanja ponudnikov študentske prehrane ni mogoče zaslediti.

Ministra Meseca, Vlado in pristojne študentske organizacije pozivajo, da v nastali situaciji v ospredje postavijo študente in nemudoma zvišajo minimalno urno postavko študentskega dela, prispevek države pri subvencionirani prehrani ali aletrnativno znižajo maksimalni znesek obroka. Po nihovem trdnem prepričanju bo, v kolikor se zadeva hitro ne uredi, veliko študentov pahnjenih na rob finančne krize, kar bo škodilo duševnemu zdravju mnogih. Ministra Luko Mesca opominjajo, da so v vsesplošni draginji tudi študentje ena najbolj ogroženih skupin.

C.U.