Prvi “omilitveni” ukrep: zvišanje cen goriva

Robert Golob (foto: STA)
Gorivo se bo podražilo

Vlada RS je na današnji seji sprejela Uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki začasno za obdobje enega leta na novo ureja cene nekaterih naftnih derivatov v Sloveniji. Uredba bo začela veljati v torek 21. 6. 2022 in bo veljala eno leto. Do 20. junija do polnoči velja trenuten sistem določenih najvišjih drobnoprodajnih in veleprodajnih cen.

Danes sprejeta uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine.

Vlada je z uredbo izven avtocest in hitrih cest uvedla reguliranje drobnoprodajne cene 95 oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) in dizla tako, da bo omejila višino marže trgovcev na 0,0591 eura/liter za dizel in za NMB-95 0,0607 eura/liter, po 17. 8. 2022 pa za dizel 0,0983 eura/liter in za NMB-95 0,0994 eura/liter. Maloprodajna cena bo oblikovana vsakih 14 dni po modelu, določenem v uredbi.

Trenutna uredba, s katero je prejšnja Vlada RS določila najvišje dovoljene drobnoprodajne in veleprodajne cene bo 21. junija 2022 prenehala veljati. S tem se ukinja trenutni ukrep določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene in posledično obveznost trgovcev za prodajo naftnih derivatov kljub omejitvam najvišjih dovoljenih cen. Po navedbah ekonomistov se bo cena pogonskih goriv zvišala.

Ugledni ekonomist dr. Matej Lahovnik se je preko twitterja na ta ukrep vlade že odzval:

Kakšni bodo drugi “omilitveni” ukrepi? 

Vzporedno z reguliranjem marž bo vlada pripravila tudi t. i. omilitvene ukrepe, ki bodo ciljni in uveljavljeni s 1. julijem. Namenjeni bodo konkretnim skupinam, ki so lahko zaradi pričakovanega delnega dviga cen pogonskih goriv najbolj občutljive. Tako bo zvišano neobdavčeno povračilo potnih stroškov za delovno aktivne, zvišan bo znesek povračila trošarin javnim prevoznikom (da se ohrani konkurenčnost javnega prevoza), razbremenitve pa bodo deležni tudi kmetje oz. vsi upravičenci kmetijskega resorja. Poleg tega vlada že začenja pogovore z avtoprevozniki, da prepreči prelitje prehoda v podražitve ostalih dobrin.

Po ukinitvi Ukrepa kratkotrajne bolniške brez obiska zdravnika, ki je bil dober PKP ukrep, prijazen do pacientov in družinskih zdravnikov, se načrtno ukinjanje dobrih ukrepov vlade Janeza Janše nadaljuje. SAZU ugotavlja, da se zaradi napovedane spremembe davčne zakonodaje priseljuje nizko, izseljujejo pa visoko izobraženi kader.

Nas lahko skrbi, da bomo državljani Republike Slovenije z vsakim novim ukrepom Golobove vlade na slabšem?

M. Z.