Kremelj išče nove načine, da bi Beloruse pritegnil v vojno proti Ukrajini. Po podatkih glavnega obveščevalnega direktorata ministrstva za obrambo Ukrajine Belorusom ponujajo denar in brezplačno vojaško izobraževanje.

Po poročanju ukrajinskih obveščevalnih služb ruske posebne službe preučujejo moralo beloruskih vojakov in vodijo individualne pogovore z pripadniki beloruske vojske, da bi jih prepričali, da se pridružijo vojni proti Ukrajini, tudi kot del ruskih oboroženih sil.

“Belorusom je ponujena denarna nagrada v višini 1000-1500 dolarjev na mesec za opravljanje “posebnih nalog”. Poleg tega prednostno izobraževanje na ruskih vojaških univerzah (na primer v letalski poveljniški šoli Ryazan). Takšni primeri so zabeleženi v enotah 103. zračnodesantne divizije beloruskih oboroženih sil in obmejne skupine Gomel,” je zapisano v poročilu.

Kljub temu je po podatkih obveščevalnih podatkov med beloruskimi vojaki zelo nizka motivacija za sodelovanje v vojni. Tisti vojaki, ki so dali soglasje za sodelovanje z rusko vojsko, so izključeni s seznamov osebja v vrstah oboroženih sil Belorusije.

»Trenutno v najvišjih vojaško-političnih krogih Belorusije potekajo spori o možnosti sodelovanja Belorusije v spopadih v Ukrajini. Pri vseh, ki zavrnejo sodelovanje v tako imenovani “posebni operaciji”, preverjajo povezave z opozicijo. Prihaja do zamenjav poveljnikov, ki so nelojalni Ruski federaciji,« poroča obveščevalna služba.

C. U.

Vir: Zerkalo nedeli