V petek in soboto, 17. in soboto 18. junija, v Radecih velika mačja zabava

Programska vodja Mojca Marovič in Luka Ajlec sta pripravila pester program, ki pri otrocih spodbuja domišljijo, kreativnost in igrivost. Radenci se bodo letos spremenili v Mačje mesto že osmo leto zapored, prireditev pa vsako leto obišče tisoč večjih in manjših ljubiteljev navihanih kosmatink.

»Z Mačjim mestom v Radenskem parku odpiramo sezono poletnih dogodkov v Radencih. Mačje mesto je dogodek, ki je namenjen otrokom,  posvečen častnima občanoma Občine Radenci g. Kajetanu Koviču in g. Lojzetu Logarju. Zavedamo se da so za  turistični kraj, kot so Radenci, gradnik uspešne zgodbe tudi dogodki. Letos smo od zbrane turistične takse namenili 100.000 EUR za poletne dogodke. Vabljeni v Radence,« pravi Roman Leljak, župan Občine Radenci.

Vsi otroci se veselijo počitnic, a nimajo enakih razlogov za veselje. Veliko otrok počitnice preživi doma. Mačje mesto ustvari pravo počitniško vzdušje in park v Radencih spremeni v povsem drugačen kraj. Prostor, kjer vlada brezskrbnost, igra, kreativnost in veselje.

(foto: radenci.si)

»Ko smo snovali Mačje mesto nas je vodila vsebina knjige  Kajetana Koviča Maček Muri. Kajetan Kovič je otroštvo preživel v pokrajini ob reki Muri, s starši živel tudi v Radencih. Po selitvi v Ljubljano je z njim potoval tudi njegov črni muc. V Radencih pa so ostali njegovi sorodniki in bratranec Maček Mijav, ki vsako leto za dva dni prevzame ključe mačjega mesta in skupaj z otroci, njihovo ustvarjalnostjo in razigranostjo  zasedejo površine Radenskega parka. Prireditev ima kulturni, športni, rekreacijski in izobraževalni pomen in je namenjena celotni družini.», poudarja Mojca Marovič.

V petek se bo druženje pričelo ob 9. uri. Za otroke Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci, Osnovne šole Kapela in Vrtca Radenci se bo odvila gledališka igra. Za bolj aktivne obiskovalce pa bodo na voljo različne športne igre in napihljiva igrala. Program se zaključi ob 12.15, s slavnostno podelitvijo nagrad literarnega natečaja Sanje so velika Skleda.

V soboto je mačje rajanje predvideno od 10. do 18. ure.  Na voljo bodo različne ustvarjalne delavnice, mačji časopis, knjižnica pri Muriju, cirkuška pedagogika, tržnica lokalnih dobrot in razstavljavci, Mijau fit in pestro dogajanje na odru.

Koncert skupine Čuki (foto: radenci.si)

Na Mačjem odru pa ne gre zamuditi koncerta s Čuki, ki se bo pričel ob 16. uri. »Lansko leto smo bili izredno hvaležni, da smo lahko izpeljali Mačje mesto in največje veselje obiskovalcev je bilo čutiti ravno ob nastopu Čukov. Letos smo se odločili ponoviti dobro prakso«, dodaja Luka Ajlec.

M.Z.