Znamenitost je pogorela do tal

Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so bili danes v zgodnjih jutranjih obveščeni, da gori razgledni stolp v Sotini. Stolp je pogorel do tal, po nestrokovni
oceni je nastalo za okrog 25.000 evrov škode. Vzrok požara bodo policisti poskušali ugotoviti z ogledom na kraju samem. ki po naših informacijah že poteka.

Požar so pogasili gasilci iz Občine Rogašovci, natančneje PGD Sveti Jurij, PGD Sotina, PGD Rogašovci in PGD Pertoča. Poleg razglednega stolpa je zgorel tudi reklamni pano.

(foto: A.K.)

Anton Perša, sicer občinski svetnik Občinskega sveta Občine Rogašovci, ki si je pogorišče danes ogledal, je za Pomurske novice z veliko žalostjo povedal, da je stolp bil ponos občine. “Vandalizem lahko uniči objekt, ne pa ponosa in sanj po novem stolpu. Zgradili bomo novega!” je dodal Perša.

Anton Perša na pogorišču

Razgledni stolp na Sotinskem bregu, prekmurskem Triglavu, je znamenitost cele občine in Prekmurja nasploh, saj je stolp bil eden prvih razglednih stolpov v tej regiji. Zamisel za gradnjo stolpa na najvišjem vrhu Prekmurja (418m) je v 90-ih letih prejšnjega stoletja podal takratni občinski svetnik Herman Kisilak in ob tem izdelal tudi idejno zasnovo. Tako je bil leta 1997 postavljen deset metrov visok stolp, ki ga je občina leta 2009 zaradi dotrajanosti obnovila. Domačini so trdno odločeni, da bodo zgradili novega.

 

Pobudnik izgradnje stolpa Herman Kisilak (drugi z desne)

M.Z.