Razlaščeni lastniki NKBM vrednostnih papirjev (tudi delnic) bodo pripadale odškodnine!

Vir: Pixabay

Nekdanjimi lastniki NKBM delnic, ki so brez teh vrednostnih papirjev ostali v letu 2013, ko je država izvedla veliko sanacijo bank, se obetajo odškodnine. Bivši lastniki bodo morali svojo pravico v zvezi z odvzemom delnic uveljaviti na sodišču in še nekaj časa “potrpeti”, da država pripravi področno zakonodajo, ki je trenutno v javni obravnavi.

Spomnimo, da je država v letu 2013 izvedla veliko sanacijo bank, pri tem pa “fiktivno” napihnila vrednost bančne luknje, ki je poleg banke NKBM nastala še v bankah NLB, Abanka, Probanka, Factor banka in Banka Celje. Vrtoglava dokapitalizacija bank v višini kar treh milijard evrov je povzročila mnogim imetnikom vrednostnih papirjev izgubo naložb čez noč. Pozneje, ko je na dan prišla resnica o napihnjenosti bančne izgube pa nejevolja in jeza!

Po vloženem sodnem postopku…

V kolikor bo bivši lastnik “odvzetega” kapitala vrednostnih papirjev sprožil postopek na sodišču, bo sodišče ugotavljalo:

  • ali je Banka Slovenije pravilno uporabila vse zakonske določbe, s tem pa tudi izgube bank (določitev višine izgube oz. bančne luknje)
  • kdo vse je bil oškodovan
  • kako velika je ta škoda za vsakega posameznika posebej

Kot je predlagano v samem zakonu, naj bi odškodnine poravnala Banka Slovenije, če to ne bo mogoče, pa bi nekaj sredstev prispevala še država.

Uredništvo