Država je dolžna poskrbeti za najranljivejše

Razmere v domovih za starejše se močno zaostrujejo, saj kadrovska stiska zapira vrata domov, s 1. julijem pa oskrbovancem grozi tudi podražitev oskrbnin. Konec tega meseca se namreč izteka veljavnost interventnega zakona, s katerim se je novembra lani omejil dvig oskrbnin. Glede na trenutne izračune, ki so jih pripravili v domovih za starejše, bi se cene oskrbnin predvidoma dvignile od pet pa vse tja do trideset odstotkov, kar pomeni, da bi lahko bila mesečna položnica pri nekaterih oskrbovancih višja tudi do 150 evrov.

V kolikor ne bo prišlo do nadaljnjega subvencioniranja oskrbnin s strani državnega proračuna, bo večjo finančno stisko krepko občutilo več kot 22 tisoč oskrbovancev, ki danes bivajo v domovih za starejše. 

Ker bi podražitev oskrbnin pomenila veliko obremenitev za uporabnike, njihove svojce in občine, ki tudi krijejo stroške za nekatere oskrbovance, so v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke vložili predlog sprememb zakona z namenom, da se višji stroški oskrbnin, ki so nastali zaradi vsesplošne draginje in zvišanja stroškov dela krijejo iz državnega proračuna, in sicer vse do konca tega leta.

Poslanka Slovenske demokratske stranke mag. Karmen Furman je na današnji poudarila, da bi situacija zagotovo lahko bila danes bistveno drugačna, če vlada Roberta Goloba ne bi zamaknila že veljavnega zakona o dolgotrajni oskrbi. “Po zakonu, ki smo ga sprejeli pod prejšnjo vlado, ki jo je vodila Slovenska demokratska stranka, bi že z letošnjim letom oskrbovanci v domovih plačevali zgolj tako imenovani hotelski del storitev, kar pomeni, da bi bile te storitve tudi do 30 % cenejše. Trenutna vlada se kljub rekordnemu številu ministrstev, ki jih ima in celo posebej za to področje ustanovljenemu ministrstvu za solidarno prihodnost, na izzive na področju dolgotrajne oskrbe, kadrovskih stisk v domovih za starejše in oskrbnin odziva precej medlo ali pa sploh ne, predvsem pa ni podala nobenih konkretnih rešitev glede na nastalo situacijo.” 

Vir:Pixabay

V nadaljevanju je spomnila na obljube ministra za solidarno prihodnost Maljevca, ki je januarja letos na svojem zaslišanju pred pristojnim odborom poslancem zagotovil, da so vprašanja pomanjkanja kadrov v dolgotrajni oskrbi že pričeli reševati. A mesec junij se počasi že izteka, minister pa konkretnih ukrepov za rešitve tega področja kljub obljubam vse do danes še ni predstavil. 

So pa v tem času številni domovi za starejše zaradi pomanjkanja kadrov bili primorani zmanjšati svoje namestitvene zmogljivosti, ponekod pa so celo povsem zaustavili sprejem novih stanovalcev. Po besedah sekretarja Skupnosti socialnih zavodov je na račun pomanjkanja kadra trenutno praznih dobrih 700 postelj, kar je povsem nesprejemljivo ob dejstvu, da trenutno na sprejem v dom čaka več kot 16 tisoč ljudi. 

Foto: Pixabay

Poslanka mag. Furman je na koncu poudarila: “Upamo, da bo vlada oz. njena koalicija znala prisluhniti vsebini sklica in predlagane sklepe tudi potrdila. S tem se bo ponudila pomoč tako zaposlenim v domovih kot tudi nekaj več kot 22 tisoč oskrbovancem, ki jim grozi konkreten dvig oskrbnin. Želimo si namreč, da besede ministra Maljevca: »Prihodnost bo solidarna ali pa je ne bo« ne ostanejo zgolj besede.” 

M.Z.