Državni zbor je pretekli teden sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (francosko Organisation Conjointe de Coopération en matičre d’Armement – OCCAR) o upravljanju programa Boxer in Resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske, ki bo začrtala pot njenega razvoja do leta 2035.

Ratifikacija mednarodne pogodbe pomeni začetek postopka nabave srednjih kolesnih oklepnih vozil 8X8. Po besedah ministra Tonina gre za najnujnejšo opremo v procesu modernizacije Slovenske vojske. Načrtovan nakup 45 oklepnih vozil bo zagotovil temelje za vzpostavitev ene srednje bataljonske bojne skupine in ne dveh, kot so načrtovale predhodne vlade. Ministrstvo se je odločilo za racionalen pristop pri porabi razpoložljivih sredstev. Gre za varna in tehnično dovršena vozila, ki bodo kupljena za daljše časovno obdobje in s katerimi ima dobre izkušnje več zavezniških držav kot so Španija, Nemčija, Nizozemska in tudi Združeno kraljestvo.

foto: GOV.si

Stranka Levica je začela zbirati podpise državljanov za vložitev zahteve za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o Zakonu o ratifikaciji Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju. Po navedbah Tonina gre za očitno zlorabo inštituta referenduma, ki v zvezi z ratifikacijo mednarodnih pogodb ni dovoljen.

foto: nova24.si

Poleg že začetih postopkov modernizacije Slovenske vojske, dobave oklepnih vozil Oshkosh, naročilo transportnega letala ter osebne oborožitve in opreme, se je v zadnjih dveh letih močno izboljšalo tudi kadrovsko področje, ki je poleg modernizacije ključno za nadaljnji razvoj. Tonin je izrazil zadovoljstvo, da se vse več mladih odloča tudi za prostovoljno služenje vojaškega roka.

 

C. U.