Regijski promocijski center Expano Murska Sobota ima drugi rojstni dan

Foto: Expo iz Milana

13. april 2019 se je pisal dan, ko je Mestna občina Murska Sobota Razvojnemu centru Murska Sobota v upravljanje zaupala Regijski promocijski center Expano. Na ta dan so se  tudi odprla vrata obiskovalcem.

Upanje, da bo ta postal projekt vseh pomurskih občin, se županu Jevšku ni izšlo in tudi projekt je iz ocenjenih pol milijona evrov (res le za vzpostavitev brezplačno pridobljenega objekta) postajal vse dražji.

Upanje, da bo ta postal projekt vseh pomurskih občin, se županu Jevšku ni izšlo in tudi projekt je iz ocenjenih pol milijona evrov (res le za vzpostavitev brezplačno pridobljenega objekta) postajal vse dražji (vir: https://www.murska-sobota.si/sites/default/files/dokumenti/mestni-svet/4-20/Poro%C4%8Dilo%20o%20izvedbi%20investicije%20in%20poslovanju%20Expano.pdf

Toda, projekt je med obiskovalci in domačini deležen pozitivnih odzivov. “V teh dveh letih smo deležni pozitivnih odzivov obiskovalcev, prejeli priznanje Sejalec 2020 in se uspešno spopadali z izzivi epidemije”, je prebrati zapis na spletni strani občine.

DESTINACIJO SOBOŠKO JEZERO OBISKALO ČEZ 200.000 OBISKOVALCEV

Do danes naj bi destinacijo ob Expanu obiskalo že dobrih 200.000 obiskovalcev, vsaj 30.000 pa jih je vstopilo v doživljajski park. Park, ki s pomočjo sodobnih, naprednih tehnologij ponudi vse o Pomurju in odpira možnosti, da se obiskovalec odloči za nadaljnje raziskovanje regije. Dovolj?

Investicijski program “zahteva”, da se v doživljajskem parku obrne (beri kupi vstopnico) najmanj 40.000 obiskovalcev letno. To naj bi bilo dovolj, da bi Expano obratoval s pozitivno ničlo. 

Toda, že v času sprejemanja rebalansov proračuna v bivši sestavi svetnikov, je župan miril in pozival k večji meri optimizma. Sedaj mu za enkrat gre na roko epidemija in zaprtje, tudi manever projekt “Soboško jezero”, s katerim se je iz projekta “Vrata v Pomurje” preneslo 100.000 EUR stroškov za namen košnje okolice okrog Expana, je bil “pravi”. Če bi se spomnili izjave sedanjega in takratnega svetnika SDS Andreja Mešiča, ki je povedal: »Kot sem zadnjič že povedal, bo projekt mnogo let odžiralec občinskega proračuna, v katerega bomo morali vsako leto vlagati določen del sredstev iz že tako vedno manjšega proračuna, ki nam ga zagotavlja država,«, takrat Mešič.

Imel je prav, le vedeti takrat še ni mogel, kako se bo 100.000 EUR stekalo iz proračuna občine!

Ne glede na vse, je projekt še vedno izziv za tiste, ki so ga dobili v svojo zibelko, za RC Murska Sobota. “Delamo odgovorno in prizadevno. Naše delo je opaženo. Povezujemo. Varnost in zdravje na prvem mestu. Nadgrajujemo in bogatimo naše delovanje.” To so slogani, kjer je še vedno prisoten optimizem in želja po uspehu. Torej srečno projektu!

Uredništvo