Vas Gančani v občini Beltinci se je na slovenski in evropski zemljevid vpisala z vsakoletnim postavljanjem “Majoša”

V zimskem času so običajno ob večerih izdelovali rože in trakove iz krepp papirja, s katerimi so okrasili prvomajsko drevo, ki ga v zadnjih letih na predvečer 1. maja  postavijo na starem nogometnem igrišču v Gančanih.

“Letniki” izdelujejo okraske za “Gančki majoš” (foto: J.Ž.)

»Gančki majoš«  je pod zaporedno številko 49. vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine pri ministrstvu za kulturo. Gre za običaj, ki ga v vasi Gančani ohranjajo od leta 1919. Takrat so namreč vaški fantje v zahvalo Mariji za srečno vrnitev iz bojišč prve svetovne vojne prvič postavili okrašeno brezovo drevo ob vaški kapeli.

Postavljanje prvomajskega drevesa v Gančanih je sicer del podeželske dediščine, kjer so nosilci projekta vsakoletni mladi, ki v tistem letu dopolnijo 18 let starosti. Gre za nošenje bogato okrašenega vrha po vasi do končnega mesta za postavljanje debla s pritrjenim okrašenim vrhom ter petjem pesmi »Spet kliče nas venčani maj», pri vaški kapeli, ki je posvečana Srcu Jezusovemu.

Pri postavitvi majskega drevesa poleg tako imenovanih “letnikov” sodelujejo še ostala društva in vaščani vasi Gančani, pri čemer gre za ohranjanje rokodelsko – tehničnih veščin, kot je izdelovanje papirnatega okrasja, podiranje drevesa, pritrjevanje okrašenega vrha na deblo in ročno postavljanje, oziroma dvigovanje mlaja. Da pa spomin na prednike, ki so pred 103 leti prvič postavili prvomajsko drevo, ne bi šel v pozabo in zbledel, se ta običaj ohranjanja in neguje iz roda v rod, torej že 103 leta. Starejši veščino izdelovanja papirnatih kron in rož iz krep papirja prenašajo na mlajše. Nekoč so rože iz krep papirja izdelovali mladi, ki so v tistem letu bili stari 18 let, pozneje so se jim še priključili tisti mladi, ki so ta običaj prevzeli v naslednjem letu. V današnjem času gre predvsem za ohranjanje običaja in za medgeneracijsko druženje, ohranjanje fantovsko – dekliških družb in simbolnega prehoda iz mladosti v odraslost.

Izdelovanje “pantlikof” se prenaša iz roda v rod (foto: J.Ž.)

Zadnjih 20 let mladim rekrutom pomagajo članice Turističnega društva Sodar Gančani. Letos so jim pomagale Tončka Maučec, Rozika Zadravec, Marija Križanič, Micka Maučec, Zdenka Puhan in Pepka Vinkovič. Letošnje priprave na postavitev majskega drevesa so se začele že v začetku meseca januarja, ko so se mladi letošnji regruti začeli vsak petek zvečer zbirati v prostorih ob vrtcu v Gančanih, kjer so ob pomoči članic Turističnega društva Sodar Gančani začeli iz krep papirja izdelovati najrazličnejše rože. Tako za okrasitev prvomajskega drevesa izdelali 240 različnih rož, barv in oblik. Štiri krone iz papirnatih cvetov in trakov, ki bodo krasile prvomajsko drevo, je tudi letos izdelala Marija Križanič. Po besedah Križaničeve material za izdelovanje rož tradicionalno nabavi v trgovini na Ptuju.

Letošnja generacija (foto: J.Ž)

Na delavnicah pri izdelovanju rož iz krep papirja in trakov za okrasitev prvomajskega drevesa pa običaj ohranjajo letošnji osemnajstletniki in osemnajstletnice: Maša Maučec, Nika, Maučec, Rok Hozjan, Rok Matko, Domen Tivadar, Sandi Forjan, Eva Maučec, Ana Šumak, Vanesa Tratnjek, Ines Jerič (pri njen doma se bodo letošnji regruti zadnji dan aprila zbrali in začeli z okraševanjem prvomajskega drevesa), Nena Smodiš, Tina Horvat in Maja Lebar.

C. U.