Resnica o pokojninski sramoti Slovenije!

Foto: Pixabay

Vlada RS je kljub obljubam (tudi koalicijskemu sporazumu) pozabila na upokojence, ki jim je prišla nasproti le z mikro bombončki. “Saj bodo s tem zadovoljni”, so verjetno razpravljali koalicijski partnerji v t.i. sestavi 5+1. Toda, uspešna država se meri tudi po kvaliteti življenja upokojencev, ki si v svojih poznejših letih še kako zaslužijo pozornost za “oddelano”, še posebej, ker so zadnja leta bili pogoji, da se jim pokojnine izboljšajo. Državni proračun je namreč “polnejši” za cca. 1 milijardo evrov.

Uspešna država se meri tudi po kvaliteti življenja upokojencev, ki si v svojih poznejših letih še kako zaslužijo pozornost za “oddelano

Odmerna stopnja (Lestvica za odmero starostne pokojnine) oz. kakšna bo pokojnina posameznika, ko slednji izpolni pogoje za upokojitev, je bila takoj po osamosvojitvi Republike Slovenije 87 %. Zaradi enotnosti, pričakovanj in možnosti, da bo Slovenija “bodoča Švica”, se je uzakonil t.i,. upad odmerne stopnje ob pričakovanju rasti BDP, posledično plač, kar bi pomenilo tudi dostojne pokojnine. Pa se “račun” ni izšel v skladu s predvidevanji, politika izračuna odmerne stopnje pa se ni kaj prida spremenila.

Pa se “račun” ni izšel v skladu s predvidevanji, politika izračuna odmerne stopnje pa se ni kaj prida spremenila

Zgodila se je svetovna gospodarska in finančna kriza, ki je zaradi “zapoznelih reakcij” zadnjih nekaj vlad močno zamajala slovensko gospodarstvo. Sledili so stečaji podjetij, proračun pa je bil vse “manj poln”. Odgovor na težave je bil ZUJF (Zakon o uravnoteženju javnih financ), ki pa predvsem zaradi nesposobnosti ključnih predstavnikov vlade in posameznih interesnih skupin pušča na cedilu najranljivejše. Med njimi so pristali tudi upokojenci, zaradi mnogih nizkih prejemkov osebnih dohodkov (plač) pa je vse več potencialnih bodočih upokojencev, ki bodo s svojimi pokojninami le še žalostno životarili. Odmerna stopnja se je namreč od žalostnih 57 % (za moške) zvišala le za dve odstotni stopnji. Za primerjavo imajo v sosednji Avstriji odmerno stopnjo ob upokojitvi 80 %, drastično višje pa so tudi njihove plače, posledično pokojnine. Tako je recimo danes povprečna pokojnina v RS 620 EUR, v sosednji Avstriji pa kar 1800 EUR. Za primerjavo, odmerna stopnja v Avstriji je kar 80 %. Kot smo zapisali v uvodu prispevka, se žal predolgo vlečejo obljube, da bodo na vrsto prišli tudi upokojenci. Spomnimo, da so v zadnjih letih pokojnine najmanj realno “padle” za dobrih 3 %, plače pa so povprečno zrasle za dobrih 6 %. Z rastjo plač so se seveda podražili tudi življenjski stroški in vsi “bonbončki” za krotenje nezadovoljstva so se že zdavnaj razblinili. Prihaja pa še ena nevarnost! Recesija. Slednja bo povzročila, da manevrskega prostora za popravek krivic upokojencem ne bo, oz. bo ta na račun omejitve potrebnih investicijskih sredstev države, kar pa bo prineslo nove težave in le še poglobitev težav proračuna. Tretjini prebivalcev Slovenije se torej nič kaj boljšega v prihodnje ne obeta. Vsaj ne pod to vlado, ki je sprejela le všečne “poteze”, ki na dolgi rok ne prinašajo nobenih koristi za blaginjo Slovenije in njenih državljanov. Čas je, da upokojenci “stavijo na novega konja”, kot je to že v svojem odprtem pismu za javnost razmišljal upokojenec Gorazd Cuznar iz Črnomlja.

Čas je, da upokojenci “stavijo na novega konja”, kot je to že v svojem odprtem pismu za javnost razmišljal upokojenec Gorazd Cuznar iz Črnomlja

Uredništvo