Resnica o psici Lajki, ki je prva poletela z vesoljsko ladjo okrog zemlje! Živa ali mrtva?

Foto: printscren iz foto_pesmojprijatelj
3. novembra 1957 je umrla psica Lajka. Po mnogih letih je prišlo do spoznanja, da je preminula zaradi samega eksperimenta, ko je kot prvo živo bitje poletela okrog zemlje. Toda, tako smo verjeli!
Lajka je bila rojena na ulicah Moskve in ena izmed treh psov katere so trenirali za polete v vesolje. Imela je le 3 leta in tehtala je cca. 6kg. Izbrana je bila za lansiranje Sputnika 2, kateri pa ni bil izdelan, da se vrne na zemljo. Usoda Lajke je tako bila znana naprej, so zapisali na spletnem portalu pesmojprijatelj.si.
Dokumentacija, ki je o psički znana danes, prikazuje, da je imela čudovit in nežen karakter, bila je “nekonfliktna” do drugih psov in prijazna do ljudi.
Pred vzletom jo je eden izmed znanstvenikov odpeljal k sebi domov, da se igra z njegovimi otroci.
“Želel sem, da naredim nekaj lepega za njo. Ostalo ji je tako malo časa, da živi.”, je zapisal dr. Vladimir Jazdovski.
O sami smrti Lajke se je resnica odkrila šele desetletja kasneje. Umrla je od stresa in pregrevanja v kabini. Tako je zapisano:
“Ko je hitrost dosegla vrhunec, se je pulz Lajke v minuti povečal za kar 3-4 krat v primerjavi s hitrostjo pulza pred vzletom. Senzorji so pokazali, da je pred vzletom njen pulz bil 103 udarcev v minuti, le ta pa se je povečal na 240 med začetkom vzleta. Ko je Sputnik 2 dosegel orbito je bil uspešno odvržen. Medtem pa se srednji Blok A ni oddvojil tako kot je bilo načrtovano, kar je onemogočilo pravilno delovanje sistema za reguliranje toplote. Nekateri termoizolatorji so se poškodovali, čemur je sledil vzrok povišanja temperature v kabini na 40 °C. Po treh urah v takšnem stanju se je Lajkin pulz spustil na 102 utripa na minuto, kar je spet 3x več v primerjavi s testi na Zemlji kar je naglasilo na to, da je bila pod velikim stresom.
Telemetrija je pokazala, da je Lajka kljub stresu vseeno pojedla nekaj zadnjih koščkov hrane.
Po približno 5-7 ur letenja niso več zaznali nikakršnih znakov življenja.
Sputnik 2 je s truplom Lajke zgorel 5 mesecev kasneje, po tem ko je 2.570 krat obkrožil Zemljo, preden je ponovno vstopil v atmosfero 14.aprila 1958.
O etičnih in moralnih problemih tega eksperimenta se takratna Sovjetska zveza ni ukvarjala, vse do lega 1998 po zlomu sovjetskega režima, ko je
Oleg Gazenko, eden izmed znanstvenikov, kateri je bil odgovoren, da je Lajka poslana v vesolje, izrazil obžalovanje, da je dopustil, da umre. Tako je izjavil:
“Delo z živalmi predstavlja neki način bolečine za vse nas. Do njih se obnašamo kot do dojenčkov kateri ne znajo govoriti. Bolj, kot mineva čas, vse bolj mi je žal zaradi tega. Ni bilo potrebno, da naredimo to, nismo smeli…Nismo dovolj izvedeli iz te misije da bi lahko opravičili s tem smrt psa.”
Psička Lajka ima danes kot prva vesoljska potnica postavljeno  spominsko ploščo na ruskem inštitutu za letalstvo in vesoljsko medicino.
Uredništvo💔