Po rezultatih ankete, ki jo je opravila agencija Parsifal, je stranka Gibanje svoboda (GS) Roberta Goloba s 17,9 odstotka daleč za SDS Janeza Janše z 31,2 odstotka. Golob je tako prevzel vlogo druge najmočnejše stranke z deleži, ki jih je v preteklosti dosegal SD.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi stranke prejelo naslednjo podporo:

  • SDS (Janša): 22,9 %
  • Gibanje Svoboda (Golob): 13,2 %
  • SD (Fajon): 7,6 %
  • Levica (Mesec): 6,3 %
  • LMŠ (Šarec): 4,5 %
  • Povežimo Slovenijo: 3,3 %

 

Rezultat ankete agencije Parsifal (vir: Parsifal)

Ostale stranke bi prejele manj kot 3 odstotke glasov volivcev in volivk. Podatki kažejo, da podpora SDS in Gibanju Svoboda narašča.

Prof. dr. Borut Rončević (vir: Nova24TV)

Borut Rončević je za Nova24 komentiral, da Gibanje Svoboda ne more bistveno zanihati navzgor, saj za to preprosto ni kaj dosti prostora. Podrobnejše analize pa kažejo, da se bo podpora Gibanju Svoboda do volitev lahko še precej zmanjšala na račun podpornikov, ki prihaja iz vrst neopredeljenih. S temi podatki razpolagajo tudi vodje Golobove kampanje. Zaradi tega so omejili njegove nastope v medijih in na soočenjih, ki niso pod njihovo kontrolo.

Novo Slovenijo po mnenju Rončevića ankete tradicionalno podcenjujejo, saj gre za krščansko stranko, katere volivci so v anketah zadržani. Jelinčičeva SNS ima možnost vstopa v parlament, četudi nekoliko zaostajajo v anketah. So stranka, ki bo imela dostop do soočenj v terminih z ostalimi parlamentarnimi strankami. Okoli praga parlamenta so tudi še SAB, LMŠ ter Povežimo Slovenijo in trenutno kaže, da bo zelo majhen odstotek glasov pomembno vplival na sestavo parlamenta v naslednjem mandatu.

Gibanje Svoboda sicer ne vidim kot gospodarsko naravnano stranko. Gre za stranko, ki jo formalno, ne pa tudi dejansko, vodi trgovec z elektriko, ki je imel ekskluzivno pogodbo z nuklearko, kjer je poceni kupoval elektriko in jo drago prodajal naprej in torej ni proizvajal nobene dodane vrednosti in prispeval k širšemu dobremu” je dodal Rončević.

Morebitna koalicija z Golob in SD z LMŠ in Levico bi bila nacionalna katastrofa in najbrž tudi ne bi dolgo trajala. Pričakovati je, da bi ta koalicija končala podobno kot Šarčeva, saj bi imela za svoj nastanek podoben cilj – proti Janši.

C. U.