Ministrica na željo Goloba ostaja na položaju

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na včerajšnjem sestanku predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila odstop. Ministrica sicer na željo Goloba ostaja na položaju predvidoma dva do tri tedne, ko naj bi se situacija razčistila.

Pipanova, ki jo je k odstopu pozvalo vodstvo njene stranke SD, se je v zadnjih dneh z namenom razčiščevanja okoliščin posla tudi večkrat sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom. “Zelo mi je žal, da mi vodstvo moje lastne stranke SD ni dalo te možnosti, sprašujem se zakaj, čeprav sem jim to sama tudi predlagala,” je izpostavila v izjavi na RTV Slovenija.

Na afero okoli nakupa stavbe na Litijski so se odzval tudi dr. Žiga Turk, ki nakup stavbe na Litijski ocenjuje kot škandal, ki demonstrira (1) plenilsko prakso tranzicijske levice, (2) notorično nesposobnost še ene ministrice in (3) površnost vlade v celoti in predsednika vlade še posebej. Posel je bil namreč izpeljan po seriji napak in opustitev dolžne skrbnosti mnogih akterjev, na koncu tudi predsednika vlade.

Da Golob zaradi nesposobnosti nima nadzora nad delom ministrov ali pa je morda osebno vpleten v nakup, je pred dnevi zapisal tudi Janez Janša. Da pa Golob Pipanovo prosi, da ostane, dokler se zadeve ne razčistijo, pa meče senco na celotno vlado. Finančni minister Klemen Boštjančič je pred dnevi že priznal, da je pri nakupu šlo marsikaj narobe. Neuradno se pojavljajo informacije, da naj bi se od nakupa stavbe na Litijski zelo zbližali ministrica in premierova partnerka Tina Gaber, kar seveda sum na zlorabo položajev in morebitni “posel” še povečuje.

Včeraj naj bi se na več ministrstvih oglasili kriminalisti in zaprosili za dokumentacijo v zvezi s spornim nakupom. Kaj in kdaj bo pokazala preiskava, zaenkrat še ni znano. Da pa okoli nakupa resnično marsikaj “ne štima”, pa potrjuje panika znotraj SD, ki naj bi prihodnji teden sklicala celo konferenco, kar po mnenju novinarja in političnega analitika Bojana Požarja pomeni celo “mali kongres” te stranke. 

M.Z.